Śledzie wigilijne w pomidorach to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Potrawy wigilijne od razu przywodzą na myśl ryby. Śledzie połączone z pomidorami, papryką chili, miodem i rodzynkami tworzą słodko-pikantne połączenie, za którym przepada większość gości.

Reklama

Śledzie świąteczne w pomidorach dla 4 osób – krok po kroku

Wskazówki:

  • Śledzie możesz namoczyć w mleku lub wodzie. Pamiętaj, by namoczyć je na noc, ponieważ w innym wypadku ryba będzie bardzo słona.;
  • Zamiast suszonej papryki możesz użyć świeżej papryczki chili, pokrojonej w drobne kawałki;
  • Jeśli chcesz, żeby ryba miała słodki posmak, pozbawiony pikantnej nuty, zamiast papryczki chili użyj słodkiej papryki,
  • Potrawę najlepiej przyrządzić dzień przed podaniem, żeby składniki zdążyły się 'przegryźć'.

Składniki:

  • 600 gramów filetów śledziowych (najlepiej słonych z beczki),
  • kilogram cebuli,
  • 100 gramów orzechów włoskich,
  • mała garść rodzynek,
  • łyżeczka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 100 gramów przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennych,
  • pół łyżeczki zmielonej papryczki chili,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli.

Zobacz także

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w piórka.
  • Olej podgrzej na patelni.
  • Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i duś do miękkości.
  • Dodaj czosnek, wymieszaj przecier z ketchupem i dodaj do cebuli.
  • Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem śledzia i orzechów.
  • Smaż, aż całość zgęstnieje.
  • Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i mocz przez jedną noc.
  • Opłucz śledzie i pokrój na kawałki.
  • Do śledzi dodaj pomidorową marynatę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki.
  • Dodaj orzechy do śledzi.
  • Odstaw na kilka godzin do przegryzienia.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama