Paszteciki z kapustą i grzybami to znakomita przekąska - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wigilijnym stole odnajdą się najlepiej w towarzystwie tradycyjnego barszczu czerwonego. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można zawinąć w różne rodzaje ciasta, np. francuskie lub półfrancuskie. My przygotowaliśmy dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami.

Reklama

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 50 ml oleju roślinnego

Składniki na farsz

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

  1. Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy jest rozmrozić, przelać kilka razy chłodną wodą i pokroić na małe kawałki. Grzyby suszone moczymy kilka godziny w ciepłej wodzie i kroimy na drobną kostkę.
  2. W misce zmieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
  3. Rozczyn z droższy wymieszaj w dużej misce z resztą mąki, olejem i solą. Ugnieć przez 5-10 minut na gładkie ciasto. Można również użyć robota planetarnego.
  4. Przykryj zwilżoną szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
  5. Przez ten czas przygotujemy farsz.
  6. Kapustę płuczemy dwa razy w chłodnej wodzie. Przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy około 40 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
  7. Do kapusty dodajemy cebulę i grzyby. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
  8. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, chwilę ugniatamy i rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Kroimy na paski o szerokości około 10 cm.
  9. Na każdy placek wykładamy farsz, zawijamy w rulon.
  10. Rulony układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i kroimy na 5 cm kawałki.
  11. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20 min w 200 stopniach (góra-dół).

Zobacz także
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama