Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com

Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny

Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

 

Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu.

Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną

Wskazówki:

  • Zanim kupisz karpia, zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby;
  • Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.

 

Składniki:

  • 1 karp,
  • 2 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • nać pietruszki,
  • pół selera,
  • puszka zielonego groszku,
  • 2 jajka,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu ziarnistego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

 

Czas wykonywania: 90 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.
  • Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka.
  • Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut.
  • Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne).
  • Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie.
  • Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru.
  • Wlej ocet do wywaru.
  • Wywar ponownie zagotuj.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie.
  • Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę.
  • Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, seler ułóż na rybie.
  • Pokrój nać pietruszki i ozdób nią rybę.
  • Zalej karpia wywarem.
  • Wstaw rybę do lodówki.
  • Podawaj karpia skropionego sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy potrawy wigilijne
Przeładuj

Z okazji urodzin Party.pl Izabela Janachowska wybrała cztery najpiękniejsze suknie ostatnich czterech lat!

zobacz 01:53