W polskiej kuchni karp obecny jest już od XII wieku. Tradycyjny smażony karp na wigilię bardzo dobrze komponuje się z kiszoną kapustą, chlebem lub ziemniakami. Jest to potrawa wigilijna, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Najsmaczniejszy smażony karp – krok po kroku

Wskazówki:

Aby pozbyć się 'błotnego' smaku karpia, wystarczy przed przyrządzeniem moczyć go 15 minut w mleku;
Ryba smakuje najlepiej, jeśli zjesz ją od razu po usmażeniu.

Składniki:

Zobacz także
  • 1 karp,
  • 5 łyżek mąki,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki oleju,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas wykonania: 45 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.

2. Natrzyj karpia przyprawami: solą i pieprzem.

3. Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim rybę.

4. Odstaw rybę do lodówki – najlepiej na noc.

Smażenie:

5. Widelcem roztrzep jajko.

6. Obtocz karpia w jajku.

7. Wymieszaj bułkę tartą z mąką.

8. Obtocz karpia w mieszance mąki i bułki tartej, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.

9. Smaż karpia na wolnym ogniu pod przykryciem.

10. Kiedy ryba zarumieni się z obu stron, zdejmij ją z ognia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama