Polskie potrawy wielkanocne mają niezapomniany i niepowtarzalny smak i aromat, dlatego warto poświęcić czas na ich samodzielne przygotowanie. Tradycyjne święta nie obędą się bez takich potraw wielkanocnych, jak żurek czy przyrządzane na różne sposoby jajka.

Reklama

Przepis na dwie potrawy wielkanocne

Tradycyjny polski żurek – około 6 porcji

Rady:

  • Żurek możesz podać z chlebem lub ziemniakami. Bardzo dobrze smakuje żurek podany z puree ziemniaczanym i kabanosami.
  • Bardzo wytwornie wygląda żurek podany w chlebie (specjalny chleb oferuje wiele piekarni, możesz go również upiec samodzielnie).
  • Dobry zakwas kupisz nawet w małych sklepach, jeśli jednak masz czas, możesz go przygotować w domu (pamiętaj, że trzeba to zrobić kilka dni przed Wielkanocą).
  • Białą kiełbasę możesz podawać w całości lub pokroić ją na talarki.

Składniki:

Zobacz także
  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 100 gramów wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 6 jajek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • pół szklanki śmietany 30%,
  • suszony majeranek,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i czosnek.

2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

3. Kiedy z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

4. Garnek zalej wodą (więcej niż połowę).

5. Do gotującej się wody wrzuć boczek, cebulę i czosnek.

6. Po 10 minutach do wody wrzuć niepokrojoną kiełbasę.

7. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.

8. Wstrząśnij butelką z zakwasem i dodaj zawartość do garnka z kiełbasą.

9. Dodaj chrzan i łyżkę majeranku.

10. Na koniec wsyp ziele angielskie, pieprz i sól.

11. Zamieszaj żurek i zdejmij potrawę z ognia.

12. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego żurku i wlej do garnka.

13. W innym garnku ugotuj jaja na twardo.

14. Ugotowane jajka pokrój na ćwiartki i zalej je żurkiem.

15. Podawaj koniecznie gorący.

Faszerowane jajka – przepyszna potrawa wielkanocna

Składniki:

  • 8 jajek (konieczne od kur z wolnego wybiegu),
  • 40 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pół łyżeczki suszonej papryki,
  • łyżka masła,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pęczek posiekanej pietruszki,
  • pół łyżeczki gorczycy w proszku.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Obierz, a następnie pokrój cebulę i pieczarki.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła.

3. Cebulę wrzuć na patelnię, duś pod przykryciem około 2 minuty.

4. Dorzuć pieczarki.

5. Posól pieczarki i duś do momentu, aż będą miękkie.

6. Miękkie, ostudzone pieczarki przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj w blenderze.

7. Jajka włóż do garnka i zalej wodą.

8. Dodaj łyżkę soli.

9. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

10. Poczekaj aż jajka ostygną (możesz ten proces przyspieszyć, wrzucając je do zimnej wody).

11. Ostudzone jajka obierz, podziel na pół i wyjmij żółtka.

12. Żółtka wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem.

13. Do rozgniecionych żółtek dodaj łyżkę majonezu, paprykę i gorczycę.

14. Wymieszaj dokładnie żółtka z przyprawami i połącz je z pieczarkami.

15. Do farszu dodaj posiekaną pietruszkę.

16. Wymieszany farsz nakładaj do pustych połówek jaj (powinien odrobinę wystawać).

17. Udekoruj jajka majonezem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama