Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Reklama

Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje

Grillowane warzywa z serem feta

Rada:

  • Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta.
  • Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka,
  • 10 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • posiekana pietruszka,
  • 200 gramów sera feta.

Czas przygotowania: 25 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Przeciśnij czosnek przez praskę.

2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

3. Umyj warzywa.

4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę.

5. Usuń gniazdo nasienne z papryki.

6. Pokrój paprykę na pionowe paski.

7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki.

8. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

9. Warzywa połóż na grillu.

10. Grilluj warzywa z obu stron.

11. Ser pokrój na małe kawałki.

12. Wszystkie warzywa przełóż do miski.

13. Wlej sos z oliwy.

14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem.

15. Posyp warzywa serem.

16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę.

Grillowany ser pleśniowy w panierce

Rada:

  • Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców.
  • Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana skórka chroni go przed rozlaniem.

Składniki:

  • ser pleśniowy, np. camembert lub brie,
  • 1 jajko,
  • czosnek granulowany,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 łyżki żurawiny.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Jajko roztrzep z czosnkiem, tymiankiem i słodką papryką.

2. Ser obtocz z dwóch stron w jajku.

3. Ser przełóż do naczynia z bułką tartą.

4. Obtocz ser dokładnie w bułce.

5. Przełóż ser na grilla.

6. Grilluj do momentu aż ser się zarumieni (około 10 minut na jednej stronie).

7. Przełóż ser na drugą stronę.

8. Kiedy ser się zarumieni, zdejmij go z rusztu.

9. Podawaj ser z żurawiną.

Grillowane banany z miodem i orzechami

Rada:

  • Jeśli chcesz, by orzechy były bardziej chrupkie, zawiń je w folię aluminiową i ułóż na kilka minut na ruszcie.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • cynamon.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Umyj banany.

2. Przetnij banany wzdłuż (nie obieraj owoców ze skóry).

3. W miejscu przecięcia obficie posyp banany cynamonem.

4. Ułóż owoce na grillu.

5. Grilluj banany około 15 minut (do momentu aż będą całe czarne).

6. Pozbądź się łupin z orzechów.

7. Posiekaj orzechy na małe kawałki.

8. Zdejmij banany z grilla.

9. Zdejmij skórę z bananów.

10. Banany polej miodem i posyp orzechami.

Smacznego!


Reklama
  • Marzysz o grillowaniu w ogrodzie i szukasz modelu grilla, który spełni twoje oczekiwania? U nas dowiesz się, jak wybrać grill.
  • Sezon na grilla w pełni. Zanim zaczniesz sezonowe, kulinarne szaleństwo, najpierw upewnij się, czy można grillować na balkonie.
  • Kiełbaski, karkówki i szaszłyki - to najpopularniejsze dania z grilla. Pysznie z grilla smakują również warzywa - sprawdź, nasz przepis: jak grillować ziemniaki.
Reklama
Reklama
Reklama