łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com

Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie, a także prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, składnik obiadu lub potrawa na świąteczną kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i domowy winegretem. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na łososia w cieście francuskim.

Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

Składniki na łososia w cieście

  • duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g filetu z łososia
  • 200 g liści młodego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 50 g sera feta
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Jak zrobić przepis na łososia w cieście francuskim?

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z łyżką oliwy lub rozpuszczonego masła, sokiem z połowy cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Marynatę dokładnie wcieramy w łososia i zostawiamy na godzinę.
  3. Przez ten czas robimy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podduszamy szpinak, aż nieco zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy pokruszony ser feta.
  4. Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Wyjmujemy łososia z marynaty i kroimy go na cztery plastry. Układamy na cieście i przykrywamy szpinakiem. Ciasto przekrawamy na 4 plastry i zawijamy łososia ze szpinakiem.
  5. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół). Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą sałatką.

 

 

Przepis na świeżą sałatkę do łososia w cieście francuskim

  • 200 g sałaty (mix sałat z rukolą lub sałata rzymska lub sałata karbowana)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sos: łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, oregano
  • opcjonalnie: nasiona granatu

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a cebulę w cienkie piórka. W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem. Sałatkę można dodatkowo nasionami granatu.

 

 

Przeładuj

Eurowizja 2020: Kto pojedzie z Polski? Oto wszyscy kandydaci!

zobacz 00:50