Surowy filet z łososia na desce, obok posiekany koperek i cytryna
©adrian_am13/Fotolia.com

Obiad dla gości w 20 minut: pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku

Surowy filet z łososia na desce, obok posiekany koperek i cytryna
©adrian_am13/Fotolia.com

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

 

Oba przepisy bazują na popularnych składnikach, które na pewno masz w domu lub kupisz w najbliższym sklepie.

Pieczony łosoś z koperkiem w 20 minut

Składniki na 4 osoby:

  • 4 porcje świeżego, filetowanego łososia (możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym),
  • 1 cytryna,
  • garść świeżego kopru,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, ulubione zioła.

 

Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia umyj zimną wodą, wysusz ręcznikiem papierowym i przypraw.
  • Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a następnie skrop nim filety ryby. Drugą połowę pokrój w plastry.
  • Posiekaj koper i posyp nim łososia.
  • Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny.
  • Każdy filet zawiń oddzielnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut. Można też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

 

Filety z łososia dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i świeżymi surówkami. Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie dodatków, podaj rybę z frytkami i sałatą z dressingiem jogurtowym.

Szybki kurczak po seczuańsku

Składniki dla 4 osób:

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 5 łyżek sosu sojowego (możesz go zastąpić przyprawą w płynie),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chili.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Jeśli nie ma czasu na dokładne obtaczanie każdego kawałka mięsa, wrzuć kurczaka do foliowego worka razem z mąką i potrząsaj składnikami do czasu, aż kurczak się dokładnie oblepi.
  • Mięso wrzuć na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru.
  • Wodę wymieszaj z octem i sosem sojowym. Całość wlej na patelnię z mięsem.
  • Dodaj cukier i zmiażdżony czosnek. Duś wszystko przez około 5 minut na średnim ogniu.
  • Cebulę pokrój razem ze szczypiorkiem i wrzuć na patelnię. Dodaj chili i duś potrawę przez jeszcze około 2 minuty.

 

Kurczaka po seczuańsku podawaj z ryżem. W wyjątkowych przypadkach możesz zastąpić ryż kaszą gryczaną lub makaronem.

 

Więcej na temat zdrowe diety przepisy obiady
Przeładuj

Czy "rodzinka.pl" wróci?! Tomasz Karolak ma doskonały pomysł! Ale czy to możliwe?

zobacz 02:33