Strona zawiera
treści tylko dla dorosłych

pieczeń cielęca na wielkanocnym stole
©Marco Mayer/Fotolia

Masz gości? Planujesz obiad wielkanocny z przystawkami i deserem? Mamy wyjątkowe przepisy i dodatki

pieczeń cielęca na wielkanocnym stole
©Marco Mayer/Fotolia

Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy. Najlepiej, żeby składał się z dwóch dań i przystawek. Takim zestawem mogą być faszerowane jaja, barszcz biały i pieczeń cielęca. Są to tradycyjne, domowe potrawy, które z pewnością będą smakowały wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole domownikom i gościom. Przy okazji podpowiadamy, jak dobrać do nich napoje.

Zacznijmy od aperitifu. Świetne będzie modne od kilku sezonów prosecco. 

Prosecco montaż
East News, mat. producenta

Wielkanocne przystawki – jaja faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo,
  • kilka puszek tuńczyka w oliwie,
  • posiekany szczypiorek,
  • majonez,
  • sól, pieprz,
  • liście sałaty.

Czas przygotowania: 20 minut; stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Jajka należy obrać i przekroić na pół, a następnie wyjąć z nich łyżeczką żółtka. Żółtka należy odłożyć do miski, w której będą mieszane inne składniki. Do miski wrzucić odsączonego tuńczyka i posiekany szczypiorek, dodać sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz należy nałożyć do wydrążonych wcześniej białek. Tak przygotowane jajka można ułożyć na liściach sałaty i podawać jako przystawkę.

Propozycja podania:

Z białym winem szczepu chardonnay. To wytrawne, białe wino wprost idealne do połączenia jajek i tuńczyka. Świetnie pasować będzie kalifornijski Dark Horse o wyczuwalnym aromacie pieczonego jabłka i brzoskwini, z nutą dębu, karmelu oraz ciemnych przypraw.

Białe wino
East News, mat. prasowe

 

Wielkanocna zupa – barszcz biały

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • szklanka zakwasu,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • sól (do smaku),
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 15 dag śmietany,
  • 25 dag białej kiełbasy,
  • ugotowane na twardo jajka (po 1 na porcję zupy).

Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę należy ugotować, a następnie pokroić na kawałki. Do bulionu dolać zakwas oraz przyprawy, z wyjątkiem czosnku, i zagotować. Czosnek należy zetrzeć na tarce tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Trochę zupy należy odlać do kubka i rozprowadzić w niej śmietanę. Po wymieszaniu śmietanę można dodać do reszty zupy. Barszcz należy podawać z kawałkami kiełbasy i jajkiem.

Danie główne na Wielkanoc – pieczeń cielęca

Składniki:

  • 1,5 kg szynki cielęcej,
  • sól,
  • 6 ząbków czosnku,
  • tymianek,
  • oregano,
  • pieprz,
  • ziemniaki.

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia; stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

Mięso należy posypać solą i obficie natrzeć czosnkiem. Następnie posypać tymiankiem, oregano i pieprzem. Mięso na dwie godziny należy zostawić w lodówce pod przykryciem.

Obierz, pokrój ziemniaki i razem z mięsem wstaw w brytfannie do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni Celsjusza. Mięso należy piec przez ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc przyrządzasz kawałek mięsa o wadze 2 kg, powinien on piec się przez 2 godziny.

Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój pieczeń na plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Wszystko polej sosem, który powstał podczas pieczenia.

Propozycja podania:

Z winem czerwonym - doskonałym wyborem będzie Apothic Red – to wytrawne, czerwone wino o wyjątkowej łagodności, z wyczuwalnym aromatem jagód, malin oraz wiśni, a także nutą przypraw, wanilii i kawy. Świetnie komponuje się z mięsem, ale taże świątecznymi wędlinami, albo pasztetem ze śliwką.

 

Red Wine

 

Świąteczny deser: cytrynowy mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ¾ kostki zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki przegotowanej wody.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • ½ szklanki przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ½ szklanki cukru,
  • serek mascarpone (150 g),
  • tabliczka białej czekolady (200 g).

Czas przygotowania: 60 minut; stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę tortową przesiej przez sito.
  • Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i schłodzone masło.
  • Posiekaj nożem składniki i połącz je z żółtkami jaj oraz wodą.
  • Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  • Formę na kruche ciasto posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż ją ciastem, nakłuwając spód formy widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mazurek wielkanocny przez 20 minut i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Sposób przygotowania kremu:
  • Cytryny obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  • Po rozpuszczeniu się cukru dodaj do niego pokrojoną w plastry cytrynę i gotuj 30 minut.
  • Do wytworzonego i ostudzonego syropu cytrynowego dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody.
  • Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Dodaj serek mascarpone oraz syrop owocowy i dokładnie wymieszaj składniki.
  • Powstały krem wyłóż na spód ciasta, a na jego wierzch ułóż całe plastry cytryny.

Mazurek wielkanocny najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu. Plastry cytryny przed wyłożeniem na wierzch ciasta, można odsączyć z nadmiaru syropu, np. na ręczniku papierowym.

Propozycja podania:

Gancia Asti – to świetny towarzysz deserów: ciast kruchych, bez a nawet słodkich owoców. Doskonale sprawdzi sie ze świątecznym mazurkiem.

Gancia

 

Smacznego!

Więcej na temat zdrowe produkty przepisy obiady
Przeładuj

Tak wygląda grób Pawła Królikowskiego rok po śmierci. Rodzina jest bezsilna. Chcą postawić mu pomnik, ale jest problem

zobacz 00:43