świąteczny stół z sałatką jarzynową
©teressa/Fotolia

Sałatka na Wielkanoc może być tradycyjna lub bardziej ekstrawagancka. Wszystkie sałatki wielkanocne powinny zawierać jajka, które są dla tych świąt charakterystyczne. Sprawdzą się przepisy zarówno z mięsem, jak i jarskie. Jako spoiwo idealnie nada się natomiast majonez.

Sałatka na Wielkanoc z jajkami i białą kiełbasą na świeżych sałatach

Składniki:

  • mieszanka sałat, np. sałaty lodowej, roszponki lub rukoli, cykorii czy radicchio – jeśli nie masz doświadczenia w łączeniu smaków poszczególnych sałat, lepiej wykorzystaj gotową mieszankę ze sklepu, takie sałaty są już przeważnie umyte i rozdrobnione,
  • 1 biała kiełbasa,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 świeża papryka czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 4

 

Sposób przygotowania:

  • Białą kiełbasę podgrzej i pokrój w plasterki.
  • Jajka ugotowane na twardo pokrój w ósemki albo w plasterki.
  • Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub paseczki.
  • Wymieszaj sos: połącz majonez, chrzan i jogurt naturalny i dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj w płaskiej i szerokiej misce: wyłóż na dno sałaty, ułóż jajka, kiełbasę i paprykę, polej sosem.

Tradycyjna sałatka na święta wielkanocne – sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 1 ugotowana pietruszka,
  • ½ ugotowanego selera,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • opcjonalnie puszka kukurydzy,
  • duże jabłko,
  • 3 łyżki majonezu,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy kremskiej,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Czas wykonania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 4

 

Sposób przygotowania:

  • Przed gotowaniem warzywa dokładnie umyj, a po ugotowaniu obierz je ze skórki.
  • Ugotowane warzywa i jajka, a także ogórki i jabłko pokrój w kostkę (jabłko i ogórki możesz zetrzeć na dużych oczkach na tarce).
  • Dopraw sałatkę solą i pieprzem i wymieszaj z majonezem i opcjonalnie z musztardą.

 

Wskazówki:

Niektóre sałatki wielkanocne, choć tradycyjne, to jednak ewoluowały pod wpływem coraz lepszej dostępności różnych składników, tak jak sałatka jarzynowa. Bez przeszkód można dodać do niej i kukurydzę, która nada całości delikatnej słodyczy.

Słodko kwaśna sałatka na Wielkanoc

Sałatki na święta wielkanocne mogą, a nawet powinny być wyraziste. Jedno z bardzo udanych połączeń to słodko-kwaśne smaki sałatki z mięsem i owocami.

 

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 20 dag szynki konserwowej,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 5 plastrów ananasa z puszki,
  • biała część 1 pora,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 5

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • W kostkę pokrój też szynkę, ogórki i ananasa.
  • Pora dokładnie opłucz i pokrój w poprzek na plasterki – krążki lub półksiężyce.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z solą, pieprzem i z majonezem.

Prosta chrupiąca sałatka wielkanocna

Jeśli nie zostało zbyt wiele czasu na przygotowanie sałatki na Wielkanoc, można postawić na prosty przepis na chrupiącą sałatkę z jajkami na twardo i kapustą pekińską.

 

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Liczba porcji: 5

 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę umyj i wysusz, a następnie pokrój. Zbyt długie fragmenty przetnij dodatkowo na mniejsze części.
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj kapustę, jajka, kukurydzę z majonezem z przyprawami.

Smacznego!


Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki