kukurydza i miska kremu z kukurydzy
©maya1313/Fotolia

Pasta z czerwonej soczewicy, krem z kukurydzy na ostro i zielone placuszki z brokuła – to kilka pomysłów na sylwestrowy wieczór.

Pasta z soczewicy z pomidorami

Składniki:

  • czerwona soczewica (200 gramów),
  • suszone pomidory (5 sztuk),
  • sok pomidorowy (2 łyżki),
  • czosnek (1 ząbek),
  • olej z pomidorów (2 łyżki),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, sok z cytryny.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę gotować ok. 20 minut. Sól dodać pod koniec gotowania. Odcedzić, pozostawiając część wody na później.
  • Do soczewicy dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować.
  • Czosnek przepuścić przez praskę, suszone pomidory pokroić w cienkie paski.
  • Wymieszać wszystkie składniki, jeśli pasta jest za gęsta, wykorzystać wodę z gotowania soczewicy.
  • Doprawić do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Krem kukurydziany słodko-ostry

Składniki:

  • kukurydza konserwowa (jedna puszka),
  • ziemniaki (dwie sztuki),
  • papryczka chilli (pół sztuki),
  • bulion warzywny,
  • masło (jedna łyżka),
  • czosnek (jeden ząbek),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir, chili.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Kukurydzę odcedzić i podsmażyć na maśle, mieszając od czasu do czasu.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do kukurydzy i zalać bulionem.
  • Dodać przyprawy: posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę, imbir i chili.
  • Gotować ok. 30 minut i gorącą zupę zblendować.
  • Krem udekorować posiekaną papryczką chili.

Smacznego!

Placuszki brokułowe

Składniki:

  • brokuł (połowa),
  • jajka (trzy sztuki),
  • ser żółty starty (3 łyżki),
  • bułka tarta (3 łyżki),
  • jogurt naturalny (2 łyżki),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Brokuł pokroić na drobne kawałki.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180o C.
  • Jajko roztrzepać razem z jogurtem i przyprawami.
  • Połączyć brokuł, jajko, ser i bułkę tartą, wymieszać.
  • Na papier do pieczenia wyłożyć placuszki.
  • Piec ok. 15 minut.
  • Podawać na przykład z dipem czosnkowym.

Smacznego!


 

Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki