Dania z patelni grillowej
© VICUSCHKA/Fotolia.com

Jak grillować na patelni grillowej - przepisy

Dania z patelni grillowej
© VICUSCHKA/Fotolia.com

Do grillowania na patelni należy przygotować patelnię, regularnie używając jej przez kilka miesięcy. Tylko wtedy będzie można wykorzystać wszystkie jej możliwości.

 

Smak dań z patelni grillowej doskonale zastępuje smak dań przyrządzanych na klasycznym ruszcie. Gdy za oknem deszcz albo ujemna temperatura, najlepiej postawić na grillowanie w domowym zaciszu i przywołać wspomnienie lata.

Czy na patelni grillowej można zrobić kotlety mielone - przepis

Patelnię grillową należy dobrze „wygrzać”, używając jej regularnie przez 2-3 miesiące, co pozwoli najlepiej wykorzystać jej właściwości. Będzie można nawet przygotować na niej tradycyjne kotlety z mielonego mięsa, który zyskają nowy smak i wygląd.

 

Składniki:

  • 1 kg mielonej chudej łopatki, szynki lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny,
  • 1 bułka namoczona w mleku,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mięso z odciśniętą i rozdrobnioną bułką, jajkami i przyprawami. Możesz dodać również swoje ulubione zioła.
  • Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej.
  • Uformuj płaskie kotleciki.
  • Połóż je na posmarowaną olejem patelnię grillową i smaż po kilka minut z każdej strony, aby upiekły się w środku, kontrolując, czy płomień na kuchence nie jest zbyt duży.

 

Takie płaskie kotlety mielone wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką oraz z pysznymi sosami do burgerów.

Pomysłowe wykorzystanie warzyw z patelni grillowej

Warzywa z patelni grillowej nie muszą być nudne. Wystarczy dodać aromatyczne przyprawy i zioła, a każde danie z ich wykorzystaniem będzie niepowtarzalne.

 

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 2 czerwone papryki
  • kilka łyżek oliwy,
  • ulubione przyprawy do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój warzywa w plastry i grubsze paski.
  • Skrop je oliwą, posyp przyprawami i grilluj kilkanaście minut na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

 

Tak przygotowane warzywa można jeść z pieczywem prosto po zdjęciu ich z patelni, posypane posiekaną natką pietruszki lub parmezanem i odrobiną soli morskiej. Świetnie nadają się także do makaronów, kasz, zapiekanek z ryżem, jako nadzienie tortilli czy naleśników albo do zmiksowania na gęsty, warzywny krem podawany z czosnkowymi grzankami.

Przepis na quesadillę z grillowanym kurczakiem i warzywami

Marynata do mięsa z patelni grillowej nie powinna zawierać jogurtu, miodu ani syropu klonowego. Cukier zbyt szybko się karmelizuje, tworząc czarną warstwę, która wygląda bardzo nieestetycznie i jest ciężka do usunięcia z patelni.

 

Składniki:

  • 1 zamarynowana podwójna pierś kurczaka pokrojona w nieduże kawałki,
  • 4 tortille,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 szklanka startego sera mozzarella,
  • pęczek szczypiorku,
  • gotowa salsa pomidorowa.

 

Sposób przygotowania:

Po usmażeniu z obu stron, pokrój quesadillę na trójkąty i podawaj z sosem.


 

Więcej na temat przepisy
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58