Pomysł na śniadanie: kasza jaglana zapiekana z twarogiem
© 13smile/Adobe Stock

Kasza jaglana z chrupiącą kruszonką to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Danie przygotowuje się z kaszy, twarogu oraz jabłek. Śniadanie można doprawić do smaku cynamonem lub aromatycznymi goździkami.

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera ona glutenu, za to jest bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, a także lecytyny, która wspiera, między innymi, pracę układu nerwowego. Wartości odżywcze kaszy jaglanej powodują, że jest ona idealnym posiłkiem na początek dnia.

 

Kasza jaglana zapiekana - przepis, krok po kroku

Zapiekana kasza jaglana to pomysł, nie tylko na śniadanie, ale i słodką przekąskę lub podwieczorek. Danie, dzięki dodatkowi puszystego twarogu i kaszy, jest treściwe, a poprzez dodanie jabłek zyskuje lekko kwaskowy smak.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • sitka,
  • naczynia żaroodpornego.

 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 300 g tłustego twarogu śmietankowego,
  • 2 jabłka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka masła,
  • cukier, cynamon, mielone goździki do smaku.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną przesyp do sita i przelej gorącą wrzątkiem.
  • Mleko wlej do garnka i doprowadź do zagotowania (uważając aby mleko nie wykipiało).
  • Do mleka dodaj kaszę i szczyptę soli.
  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość na małym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
  • Zdejmij naczynia z ognia i odstaw na 10 minut.
  • Ugotowaną kaszę podziel na dwie równe części.
  • Posmaruj naczynie żaroodporne masłem.
  • Na dnie naczynia rozprowadź połowę kaszy, połowę twarogu oraz jabłko (wcześniej obrane i pokrojone w plastry).
  • Owoce posyp cukrem i przyprawami: cynamonem oraz goździkami mielonymi.
  • Ponownie rozłóż warstwę sera i owoców a na wierzch rozsyp pozostałą część kaszy jaglanej.
  • Przygotuj kruszonkę: mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieć i powstałą kruszonkę rozsyp na wierzchu zapiekanki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz kaszę, aż kruszonka zarumieni się na złoty kolor (ok. 40 minut).

 

Smacznego!

 

Zapiekana kasza jaglana doskonale smakuje podana ze szklanką mleka lub kakao. Napój można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od upodobań.