łopatka z jelenia z piwem miodowym i grzybami na białym talerzu
© FOOD-micro/Adobe Stock

Jeleń w piwie miodowym to aromatyczne i treściwe danie dla miłośników dziczyzny. Mięso doprawia się przyprawami, jak: kumin, ostra papryka, sól morska i majeranek. Do podstawowych składników potrawy należą leśne grzyby, czosnek, pomidory oraz napoje alkoholowe, jak: piwo miodowe oraz pitny miód.

 

Łopatka z daniela doskonale sprawdza się jako potrawa pieczona, smażona i duszona. Mięso jest lekko twarde, dlatego, aby po przyrządzeniu było soczyste i kruche, należy je wcześniej zamarynować. Łopatka najwyższej jakości będzie miała krwiście czerwony kolor. Mięso z łopatki idealnie pasuje do gulaszu, pulpetów, pierogów, bigosu, klopsów i wielu innych wyrobów garmażeryjnych.  

 

Przepis na łopatkę z daniela z piwem miodowym i grzybami

 

Aby mięso było smaczne, należy je wcześniej zamarynować w przyprawach, dlatego przygotowania potrawy warto zacząć następnego dnia i pozostawić mięso na całą noc w chłodnym miejscu.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • ½ kg łopatki z daniela,
  • 300 g grzybów, np. borowików,
  • 250 ml piwa miodowego,
  • 150 ml miodu pitnego,
  • 3 cebule,
  • 1 l wołowego bulionu,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • olej do smażenia,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • szczypta ostrej papryki, majeranku, tymianku,
  • sól morska, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

 

  • Mięso pokrój w kostkę.
  • Pokrojoną łopatkę z daniela oprósz solą i pieprzem, dodaj ostrą paprykę, kumin, majeranek oraz tymianek i odstaw do lodówki na ok. 10 godzin.
  • Mięso obsmaż na patelni, aż lekko się zetnie.
  • Na oddzielnej patelni podsmaż drobno pokrojone grzyby, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Do grzybów dodaj mięso, piwo miodowe, miód pitny oraz wołowy bulion.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pomidory z puszki.
  • Duś całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.
  • Potrawę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

Więcej na temat przepisy obiady kuchnia