Malezyjskie kruche ciasteczka suji to wyśmienita przekąska, idealna do kawy, herbaty czy gorącej czekolady. Ciastka są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Deser, przygotowywany na bazie masła, kaszy manny, cukru pudru, mąki raz zmielonych migdałów można dodatkowo ozdobić jadalnymi perełkami, płynną czekoladą bądź cukrem pudrem.

Reklama

Kuchnia malezyjska, oprócz klasycznych pikantnych potraw i bogactwa owoców morza, obfituje również w różnego rodzaju słodkie przekąski i desery. Zwykle podstawą słodkości jest mleczko kokosowe, na bazie którego przygotowuje się, np. klasyczny deser składający się z ryżu, cukru palmowego oraz, wspomnianego wcześniej, mleka kokosowego.

Przepis na ciasteczka malezyjskie suji, krok po kroku

Przygotowywanie kruchych ciasteczek jest bardzo łatwe, dlatego warto do wspólnego kucharzenia zaangażować najmłodszych domowników. Dzieci mogą, np. pomagać wycinać kształt ciastek z dowolnie wybranych foremek lub tworzyć własne oryginalne wzory bądź ozdabiać je, gdy całkowicie ostygną po upieczeniu.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • foli spożywczej,
  • sita,
  • wałka do ciasta,
  • foremek do ciasteczek (o dowolnym kształcie).

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 40 g kaszy manny,
  • ⅓ szklanki zmielonych migdałów,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukier, masło i szczyptę soli zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
  • Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiej przez sito.
  • Dodaj kaszę mannę oraz zmielone migdały i wymieszaj.
  • Suche składniki połącz z masą z masła i cukru.
  • Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
  • Blat bądź stolnicę oprósz niewielką ilością mąki i rozwałkuj ciasto, na grubość ok. 0,5 cm.
  • Wykrój kształty ciasteczek z dowolnie wybranych foremek.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz ciasteczka, aż się zarumienią (ok. 10-15 minut).
  • Gdy lekko ostygną, możesz udekorować je dowolnymi dodatkami, np. płynną czekoladą, cukrem pudrem lub waniliowym, lukrem albo domową konfiturą .

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama