Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Reklama

Płatki orkiszowe – właściwości

Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi.

Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk

Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.

Płatki orkiszowe - zastosowanie

Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz.

Płatki orkiszkowe – kalorie

Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g

Zobacz także

Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie

Składniki:

  • 1-2 łyżki płatków orkiszowych,
  • 0,5 pomarańczy,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama