Danie śniadaniowe.
©malydesigner/Fotolia

Płatki jęczmienne – dla zdrowych paznokci, włosów i brzucha

Danie śniadaniowe.
©malydesigner/Fotolia

Płatki jęczmienne korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci. Poprawiają pracę układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Obniżają nawet poziom szkodliwego cholesterolu!

Płatki jęczmienne – właściwości

Płatki jęczmienne wytwarzane są z ziaren jęczmienia są cennym źródłem wartości odżywczych. Zawierają błonnik, który przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi. Poprawiają perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego i tym samym zapobiegają zaparciom i wzdęciom. Ponadto dostarczają pierwiastków, takich jak fosfor, potas, magnez i żelazo. Są źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na paznokcie i włosy. Płatki jęczmienne dzięki obecności niacyny wpływają korzystnie na wygląd skóry.

 

Płatki jęczmienne można jeść na wiele sposobów, np. z mlekiem, wodą lub jogurtem. Często wykorzystywane są do ciast, deserów i muesli. Mogą też być stosowane jako zagęszczacz do sosów i zup.

Płatki jęczmnienne – kalorie

Wartość energetyczna płatków jęczmniennych wynosi 332 kcal/ 100 g

Płatki jęczmienne – przepis na szybkie i smaczne śniadanie

Składniki:

  • 5 łyżek płatków jęczmiennych,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 orzechy włoskie,
  • 0,5 jabłka,
  • 2 łyżki maku mielonego,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Sposób przygotowania:

Połówkę jabłka zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do garnka razem z płatkami, wodą i makiem. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie pokrój cienko orzechy. Do gotowych płatków dodaj posiekane wcześniej orzechy, brązowy cukier, siemię lniane i szczyptę cynamonu.

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy śniadania
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18