Miska płatków z owocami
©Mara Zemgaliete/Fotolia

Płatki gryczane można jeść na śniadanie z mlekiem krowim, kozim, roślinnym lub wodą. Wystarczy dodać ulubione owoce aby otrzymać pełnowartościowy, bezglutenowy posiłek.

Płatki gryczane - właściwości

Płatki gryczane produkowane są z ziaren gryki zwyczajnej, która zawiera wiele cennych składników. Zawierają węglowodany w postaci skrobi i cukry proste. Oprócz tego, bogate są w białko i tłuszcze roślinne. Dostarczają organizmowi takich pierwiastków, jak magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i wapń. Są też źródłem witaminy E, B i PP. Dzięki zawartości licyny i leucyny wpływają korzystnie na pracę mózgu, poprawiając koncentrację. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, płatki gryczane poprawiają perystaltykę jelit. Nie zawierają glutenu, zatem mogą być spożywane przez osoby, które wyłączają go z diety.

Płatki gryczane – kalorie

Wartość energetyczna płatków gryczanych wynosi 340 kcal/ 100 g


Płatki gryczane – przepis na bezglutenowe śniadanie

Składniki:

  • 2-3 łyżki płatków gryczanych,
  • jogurt naturalny,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • kawałek arbuza.

Sposób przygotowania:

Pojemniczek jogurtu naturalnego przelej do miseczki, dodaj mleko kokosowe i wsyp płatki gryczane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec, na wierzch dodaj pokrojonego w kostkę arbuza. 

 

Więcej na temat zdrowe produkty śniadania