Placek po zbójnicku ma kilka nazw – placek po cygańsku, placek po węgiersku, jadło drwala. Każda z tych nazw oznacza placki ziemniaczane nadziewane gulaszem. Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące i po prostu pyszne. Co ciekawe, placek jest rozpowszechniony w całej Europie, ale na samych Węgrzech jest potrawą rzadko spotykaną. Placek po zbójnicku najbliższy temu, który robimy w Polsce, jest sporządzany na Słowacji (w przeszłości państwo to było częścią Austro-Węgier, więc pewnie stąd nazwa – placki węgierskie).

Reklama

Rady:

  • Jeśli zostanie ci gulasz, zjedz go z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
  • Placki, które zostały będą świetnie smakowały z gęstą śmietaną lub surówką coleslaw (z białej kapusty i majonezu).
  • Gotowe placki możesz posypać tartym serem żółtym.
  • Zamiast śmietany możesz zrobić sos czosnkowy.
  • Sos lub śmietanę warto udekorować świeżym, krojonym szczypiorkiem.
  • Jeśli farsz wyjdzie zbyt rzadki, zagęść go mąką (możesz również zrobić zasmażkę).

Składniki na placki ziemniaczane:

Zobacz także
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz do placków po zbójnicku:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 średnie papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 gramów gęstej śmietany,

Sposób przygotowania farszu:

1. Dokładnie umyj mięso.

2. Podziel wieprzowinę na małe kawałki.

3. Obtocz mięso w mące.

4. Umyj paprykę, wykrój gniazda, pokrój w podłużne paski.

5. Umyj pieczarki, obierz je i pokrój w kostkę.

6. Smaż pieczarki na łyżce oleju, aż wyparuje z nich woda.

7. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

8. Na rozgrzany olej wrzuć mięso.

9. Po usmażeniu wrzuć wieprzowinę do garnka.

10. Na patelni podsmaż cebulę.

11. Podsmażoną cebulę wrzuć do mięsa.

12. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i podsmażone pieczarki.

13. Zalej mięso wodą (aby było przykryte).

14. Duś przez około 60 minut.

15. 5 minut przed końcem duszenia dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.

16. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania placków:

1. Obierz ziemniaki.

2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w maszynce.

3. Dodaj jajko i 2 łyżki mąki.

4. Pokrój cebulę na małe kawałki.

5. Dodaj cebulę do ziemniaków.

6. Przepuść czosnek przez praskę i dodaj do ziemniaków.

7. Dosyp sól, pieprz i majeranek.

8. Wymieszaj składniki.

9. Odlej zbędną wodę z masy ziemniaczanej.

10. Rozgrzej olej.

11. Łyżką do zupy wlewaj masę ziemniaczaną na patelnię.

12. Rozprowadź masę po całej patelni.

13. Smaż do momentu aż się zarumienią – z obu stron (postępuj podobnie jak przy smażeniu naleśników).

14. Na połowę placka nałóż gulasz.

15. Przykryj drugą połową placka.

16. Dodaj odrobinę śmietany.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama