Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.

Reklama

Składniki:

  • 1 świeża pierś z kurczaka,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 średnie cebule – lub 1 duża,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: średnie

Zobacz także

Sposób przygotowania

1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka, podziel na dwie porcje. Delikatnie rozbij każdą tłuczkiem do mięsa.

2. Przygotuj marynatę: do głębokiego talerza wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz, tymianek, rozgnieciony czosnek i musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie.

3. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na czas robienia sosu.

4. Przygotuj sos do kurczaka: obierz, umyj i posiekaj drobno cebulę, umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmażaj przez chwilę odparowując wodę. Następnie dodaj – jeżeli zostało – resztę marynaty oraz bulion i wino. Duś całość kilka minut. Pod koniec dodaj około 2 łyżeczek tymianku.

5. Wyjmij mięso z lodówki i usmaż je z obu stron na oleju.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka serwujemy polewając przygotowanym sosem. Pieczarkowy sos do kurczaka doskonale komponuje się z kleksem śmietany i grzankami czosnkowymi prosto z piekarnika. Grzanki można bardzo prosto przygotować: pokrój bagietkę na kromki, posmaruj każdą z jednej strony oliwą i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, tak, aby były chrupiące. Po wyjęciu – jeszcze ciepłe smaruj rozciętym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama