Pieczona w całości kaczka na podłużnym talerzu.
©Filip Olejowski/Fotolia.com

Pomysły na świąteczny obiad. Pieczona kaczka z sosem, faszerowany indyk i szynka w rozmarynie

Pieczona w całości kaczka na podłużnym talerzu.
©Filip Olejowski/Fotolia.com

Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie.

Pieczona kaczka z sosem malinowo-żurawinowym – jak ją zrobić?

Składniki na marynatę (na 6 porcji):

  • 1 średniej wielkości kaczka,
  • 1 ½ litra smalcu z kaczki,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej,
  • 5-6 goździków,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na puree z selera:

  • 3 średnie selery,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta imbiru,
  • nieco gałki muszkatołowej,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

 

Składniki na sos malinowo-żurawinowy:

  • 25 dag malin,
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej,
  • 5 dag suszonej żurawiny.
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • 15 ml czerwonego winnego octu,
  • 3 łyżki miodu,
  • czosnek mielony do smaku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin i nawet kilka dni, podczas których można przechować kaczkę w smalcu i przyprawach

 

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania marynaty:

  • Umyj kaczkę i oskub z resztek piór.
  • Do miski wsyp przyprawy, wlej sok z cytryny i olej.
  • Natrzyj kaczkę marynatą. Włóż ją do lodówki.
  • Roztop smalec na głębokiej patelni i wkładaj kaczkę po kawałku. Powinna być w całości zanurzona w smalcu.
  • Duś mięso przez 1,5 godziny na niewielkim ogniu.
  • Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego. Zalej kaczkę smalcem. Możesz ją przechować w lodówce nawet kilka dni.
  • Po tym czasie oczyść kaczkę ze smalcu i piecz w naczyniu żaroodpornym około 15-20 minut. Kaczka powinna się zarumienić. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Sposób przygotowania puree z selera:
  • Umyj i obierz selery. Pokrój je na kawałki.
  • Włóż warzywa do garnka i dolej do nich mleko oraz kilka kropli soku z cytryny. Zagotuj powyższe składniki.
  • Po ugotowaniu przełóż selery do miski i dodaj do nich masło oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko, np. za pomocą blendera.

Sposób przygotowania sosu malinowo-żurawinowego:

  • Do garnka włóż maliny, dolej miód i wino. Gotuj na wolnym ogniu.
  • Po zagotowaniu zmiksuj maliny i powstały sos. Dodaj konfiturę żurawinową, suszoną żurawinę, olej i ocet. Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj. Dopraw przyprawami do smaku.

Przepis na faszerowanego indyka na świąteczny stół

Składniki (na 8 porcji):

  • 1 duży indyk,
  • 500 g śliwek,
  • 4 winne jabłka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.
  • Składniki na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta lubczyku,
  • 2 l mleka,
  • sól do smaku.

 

Czas przygotowania: 90 minut i 24 godziny na zamarynowanie mięsa

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki na marynatę i polej nią indyka. Pozostaw go w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  • Następnego dnia zalej śliwki wrzątkiem i mocz je przez 2 godziny, a następnie odcedź.
  • Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę. Wymieszaj je ze śliwkami, octem winnym, bułką tartą, cynamonem i cukrem.
  • Wyjmij mięso z marynaty i natrzyj je solą i pieprzem.
  • Włóż do środka indyka farsz z owoców i przypraw. Dodaj tam też masło. Zaszyj dziurę, przez którą był wkładany farsz.
  • Nadziej mięso na ruszt i połóż pod nim blaszkę, na której będą 2 szklanki wody. Pozwoli to na zachowanie soczystości mięsa.
  • Piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 3 godziny.

Szynka w rozmarynie – przepis

Składniki (na 7-8 porcji):

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soli.

Składniki na marynatę:

  • suszony tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • suszony rozmaryn,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią szynkę.
  • Włóż szynkę na noc do lodówki.
  • Następnego dnia pokrój tymianek i rozmaryn. Dodaj do nich sól. W tych przyprawach obtocz mięso.
  • Wlej do naczynia żaroodpornego kilka kropel oliwy. Włóż do niego szynkę.
  • Piecz ją w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 1,5 godziny.

Smacznego!


Więcej na temat przepisy obiady
Przeładuj

Pierwsza scena filmu "Artyści przeciw nienawiści" zaczyna się od... przekleństw Dody! Artystka zdradza kulisy tej sytuacji

zobacz 00:49