Pieczarki w koszyczku
©pilipphoto/fotolia

Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym

Pieczarki w koszyczku
©pilipphoto/fotolia

Pieczarki faszerowane to doskonała przekąska, dodatek do dania lub samodzielna potrawa. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się również na kolację - są niezwykle sycące. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadziewane pieczarki: z serem i z mięsem mielonym.

Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem

Składniki na faszerowane pieczarki

  • 8 dużych pieczarek
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić pieczarki ze szpinakiem?

  1. Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć przez 30 sekund. Czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki.
  3. Na patelnię dodać mrożony szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie zamieszać i smażyć przez około 5 minut.
  4. Pieczarki wypełnić farszem szpinakowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  5. Wyjąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i piec jeszcze 5-6 minut.

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki na pieczarki z mięsem

  • 10 dużych pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • garść tartego żółtego sera
  • przyprawy: łyżka sosu sojowego, papryka słodka i ostra, oregano
  • olej roślinny, np. rzepakowy
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsem mielonym?

  1. Pieczarki należy oczyścić i oderwać nóżki. Delikatnie posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać.
  3. Kapelusze wypełniamy farszem z mięsa mielonego i delikatnie dociskamy.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
  5. Wyjmujemy, na wierzch wykładam ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
  6. Pieczarki najlepiej smakują posypane natką pietruszki.

 

Więcej na temat warzywa przepisy kolacje grzyby
Przeładuj

"Rolnik szuka żony": Ania i Grzegorz Bardowscy planują drugi ślub! Tylko nam zdradzili, dlaczego!

zobacz 02:17