

Dania z kaszy pęczak – przepis na buraczane pęczotto wegetariańskie oraz wersję z kurczakiem i szpinakiem
Pęczotto jest potrawą przygotowywaną z kaszy pęczak. Doskonale sprawdza się jako danie wegetariańskie. Smakowitym połączeniem jest również pęczotto z kurczakiem i warzywami.
Kasza pęczak jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz – w swoim składzie zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę A, E i K oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas, żelazo, magnez i wapń. Doskonałym pomysłem na obiad jest pęczotto, które można przygotować jako potrawę typowo wegetariańską lub z dodatkiem mięsa.
Przepis na pęczotto z kurczakiem, buraczkami i szpinakiem
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 350 gramów),
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ½ pora,
- ½ cebuli,
- ¼ szklanki suchej kaszy pęczak,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- ¼ szklanki białego wina,
- 300 gramów buraczków,
- 1 ½ szklanki bulionu,
- 2 duże garści świeżego szpinaku (lub jarmużu).
Czas przygotowania: 45-60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i skrop sosem sojowym oraz łyżką oliwy z oliwek. Wymieszaj. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dokładnie obsmaż kurczaka.
- Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany por. Posyp tymiankiem. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając – aż warzywa staną się miękkie. Dodaj kaszę pęczak i przez chwilę wszystko razem podsmażaj.
- Wlej białe wino i gotuj przez około 2 minuty. Dodaj obrane i starte na tarce buraczki. Chwilę podsmażaj, ciągle mieszając.
- Wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Po zagotowaniu przykryj pokrywką. Gotuj przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i mieszając chwilę gotuj, aby odparowała reszta płynu.
- Dodaj posiekane liście szpinaku. Podgrzewaj i mieszaj przez 2 minut.
Przepis na wegetariańskie pęczotto z buraczkami
Składniki (na 2 porcje):
- ½ szklanki kaszy pęczak,
- 600 mililitrów bulionu warzywnego,
- 1 średni burak,
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- płatki migdałów,
- kawałek sera koziego (twardego),
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Burak piecz w folii aluminiowej przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu obierz go ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek podsmaż na łyżce masła. Następnie dodaj suchą kaszę i smaż około 1 minutę. Dołóż starty burak i wlej wino.
- Całość zalej jedną łyżką wazową bulionu warzywnego i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie znowu dodaj bulionu i gotuj. Czynność powtarzaj, aż kasza całkowicie się ugotuje.
- Pod koniec wrzuć tymianek, dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj.
- Pęczotto podawaj posypane startym kozim serem, tymiankiem i płatkami migdałów.
Smacznego!
- Na diecie ONZ nie trzeba liczyć kalorii. Na czym polega dieta ONZ?
- Bezalkoholowe drinki na sylwestra przygotowuje się z soków owocowych. Drinki na sylwestra.
- Żurawinę należy zagotować z wodą. Kompot z żurawiną, czyli smaczny napój na święta.
- Sos sojowy stanowi doskonałe połączenie z różnymi potrawami. Do czego pasuje sos sojowy.