przecięte na pół i wydrążone awokado
©MSPhotographic/Fotolia

Owoce o niskim indeksie glikemicznym to m.in. owoce cytrusowe, które bogate są w witaminę C, beta -karoten i antyoksydanty.

 

W poniższej tabeli wybrane owoce ułożone są wraz z rosnącym indeksem glikemicznym.

 

Niski IG

Owoc

Składniki odżywcze

10

Awokado

Kwas oleinowy, potas, witamina C, E i A

15

Agrest złoty

Witamina P, witaminy z grupy B, kwasy organiczne

15

Czarna porzeczka

Witamina C, potas, wapń, fosfor, antyoksydanty

20

Czereśnie

Potas, witamina A i C, witaminy z grupy B, antyoksydanty

25

Truskawki

Beta-karoten, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo

25

Maliny

Witaminy C i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, kwasy organiczne

25

Czerwona porzeczka

Witaminy C i PP, żelazo, potas

25

Wiśnie

Antocyjany, witamina C, potas, błonnik

25

Jeżyny

Witamina C, błonnik, antocyjany, antyoksydanty

30

Grejpfrut

Witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas

30

Mandarynki

Witaminy C i A, potas, wapń, fosfor

30

Gruszki

Jod, bor, potas, witamina C

30

Morele

Beta-karoten, żelazo, wapń, fosfor, witaminy P i C, witaminy z grupy B

35

Pomarańcze

Witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten

35

Jabłka

Witamina C, potas, wapń, błonnik

35

Nektarynka

Witamina A, C, E i PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, fosfor

35

Brzoskwinie

Witamina A, C i PP, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, bor, fosfor, potas, wapń

35

Granat

Fitohormony, antyoksydanty

36

Poziomki

Witamina C, potas, antyoksydanty

 

Średni i wysoki IG

Owoc

Składniki

45

Ananas

Witaminy C i A, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas

45

Winogrona

Witamina A i C, antyoksydanty, polifenole

50

Kiwi

Witamina C, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo

50

Mango

Polifenole, witamina C, potas

60

Melon

Błonnik, witaminy A, C, D, E i P oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor

60

Banan dojrzały

Potas, błonnik, witamina C

75

Arbuz

Antyoksydanty, witamina A i C, potas, magnez

 

Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny poszczególnych owoców i dobierać ich rodzaj i ilość w sposób bezpieczny dla swojego zdrowia.

 

Więcej na temat owoce witaminy