Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com

Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz szybka, smaczna przekąska. Kiszonym ogórkom smaku dodadzą zioła i przyprawy - czosnek, koper, chrzan i inne dodatki. Kilka dni wystarczy, aby cieszyć się smakiem chrupiących i świeżych ogórków. Sprawdźcie prosty przepis na ogórki małosolne.

Prosty przepis na ogórki małosolne

Składniki na ogórki małosolne

Jak przygotować ogórki małosolne?

  1. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
  2. W słoikach lub pojemniku układamy ogórki.
  3. Do każdego słoika dorzucamy: ząbek czosnku, 1,5 cm kawałek chrzanu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 1-2 gałązki kopru. Jeśli wybierzemy duży pojemnik lub gliniane naczynie to na  kg ogórków wrzucamy: 3-4 ząbki czosnku, 4-5 gałązek kopru, 10 cm kawałek chrzanu, 10 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
  4. Słoiki lub pojemnik zalać osoloną wodą.
  5. Słoiki przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Pojemnik obciążyć talerzykiem.
  6. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-4 dni.