Klopsiki z mięsa mielonego na tle ziemniaków i sałatki.
©Mick.Siemieniacki/fotolia

Klopsy w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i chili: przepis na szybki domowy obiad z mięsa mielonego

Klopsiki z mięsa mielonego na tle ziemniaków i sałatki.
©Mick.Siemieniacki/fotolia

Mięso mielone po dodaniu cebuli, pietruszki, jajka i suszonych pomidorów formuje się w kulki. Aby dłonie nie się kleiły, wystarczy zmoczyć je w wodzie. Przed smażeniem klopsów dobrze jest obtoczyć je w mące, która dodatkowo zagęści sos.

 

Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenia mięsa, kup już zmieloną łopatkę wieprzową. Pulpety bardzo dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Zanim zaczniesz gotować pulpety

Zanim zaczniesz gotować, przygotuj wcześniej maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę, np. kajzerkę włóż do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw naczynie na około 20 minut, aż pieczywo zmięknie. Z podanego przepisu wyjdzie około 10 klopsów wieprzowych.

Pulpety w sosie pomidorowym, krok po kroku

Składniki na klopsy:

  • łopatka wieprzowa (500 gramów),
  • 1 bułka (może być kajzerka),
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 0,5 cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów ze słoiczka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej.

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • około 200 mililitrów wody (niecała szklanka),
  • 100 mililitrów przecieru pomidorowego (około pół szklanki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta chili (może być w proszku).

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  • Zmiel wieprzowinę i namoczoną wcześniej bułkę w maszynce do mielenia.
  • Natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki i dodaj do mięsa.
  • Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę i wrzuć do wieprzowiny.
  • Wbij do całości jajko.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyrabiaj masę, najlepiej rękami, aby składniki zmieszały się ze sobą.
  • Formuj kulki z mięsa (aby ręce się nie kleiły, mocz je w wodzie przed formowaniem każdego kolejnego klopsa).
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  • Klopsy obtocz w mące i smaż na patelni około 4 minuty (aż zarumienią się z każdej strony).
  • Wlej na patelnię wodę i przecier pomidorowy.
  • Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw chili.
  • Całość gotuj około 10-15 minut.

 

Smacznego!


 

Więcej na temat przepisy kuchnia
Przeładuj

Występ 14-letniej Wiktorii poruszył jurorów "The Voice Kids"! To ona wyra show TVP?

zobacz 00:47