Nalewka w butelka
©gpmax/Fotolia

Nalewka z pigwy: właściwości, zastosowanie i przepis

Nalewka w butelka
©gpmax/Fotolia

Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Przepis na nalewkę z pigwy

Aby przygotować nalewkę z pigwy należy przygotować duży słoik i lnianą szmatkę. Później potrzebować będziesz również butelki.

 

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki.

 

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. godziny

 

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwy dokładnie umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.

2. Wydrąż pestki oraz gniazda nasion.

3. Wrzuć przygotowane kawałki owoców pigwy do słoika i zasyp cukrem. Przykryj go lnianą szmatką i odstaw do ciepłego miejsca.

4. Po 2 tygodniach oddziel syrop od owoców i zalej go spirytusem. Syrop z alkoholem zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące.

5. Pozostałe owoce zalej wódką i również zamknij szczelnie na ok. 2 miesiące.

6. Po upływie 2 miesięcy przelej oba roztwory przez sito i połącz je.

 

Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia od razu. Jej właściwości rozgrzewające szczególnie docenia się w zimowe wieczory. Jest również dobrym dodatkiem do potraw świątecznych podczas Bożego Narodzenia.

 

Więcej na temat przepisy składniki odżywcze
Przeładuj

Lewandowska, Sienkiewicz, Boruc... Te gwiazdy pokazały swoje brzuchy szybko po porodzie!

zobacz 02:18