Pigwa
©unverdorbenjr/Fotolia

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka z każdym rokiem coraz częściej jest przygotowywana w polskich domach. Doceniana za delikatny, słodki smak i liczne właściwości zdrowotne. Do jej przygotowania potrzeba tylko czterech składników: owoców pigwy, wódki, spirytusu i cukru. Poniżej znajdziecie domowy przepis na nalewkę z pigwy.

Pigwa - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Nalewka z pigwy jest znana nie tylko ze swojego słodkiego, przyjemnego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych. 

To bogate źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dzięki czemu przeciwdziała różnorodnych chorobom, w tym grypie i przeziębieniu.

Pigwa to naturalny środek leczniczy na problemu żołądkowe. Łagodzi stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, usprawnia działanie wątroby i wspomaga procesy trawienne.

Przepis na nalewkę z pigwy

Składniki na pigwówkę

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

  1. Duży słój myjemy i wyparzamy we wrzątku.
  2. Owoce pigwy myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
  3. Do słoik przekładamy kawałki owoców i zasypujemy je cukrem.
  4. Przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 2 tygodnie. Słoikiem warto potrząsać raz na kilka dni.
  5. Syrop zlej do oddzielnego słoika przez sitko.
  6. Dolej wódkę i spirytus. Całość dokładnie zamieszaj.
  7. Szczelnie zamknij przykrywką i odstaw na 2 miesiące.
  8. Po tym czasie jeszcze raz przefiltruj i zlej do butelek.

 

 

Więcej na temat owoce przepisy nalewki