Złocisty miód na specjalnej łyżce
©Dani Vincek/Fotolia

Miód lipowy ma właściwości antybiotyczne – pomoże zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje dróg oddechowych. Przyniesie ulgę osobom narażonym na długotrwały stres. Wykrztuśne właściwości miodu lipowego wykorzystuje się przy leczeniu zapalenia oskrzeli.

 

Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Miód lipowy ma jasną barwę, po krystalizacji staje się kremowy lub żółtawy. W smaku jest delikatnie ostry, a forma skrystalizowana może mieć wyczuwalny posmak goryczy. Właściwości wspomagające układ odpornościowy i bardzo dobry smak będzie miał miód połączony z naparem z lipy, sokiem z malin lub sokiem z czarnego bzu. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać miodu do naparu o temperaturze wyższej niż 40 stopni, ponieważ wysoka temperatura niszczy jego prozdrowotne działanie. Bardzo dobrze smakuje i nie traci swoich właściwości na kanapce czy jako dodatek do jogurtu naturalnego. Mogą go stosować osoby z cukrzycą typu II.

Jak działa miód lipowy?

Miód lipowy zawiera olejki eteryczne, antyoksydanty i enzymy, które niszczą drobnoustroje. Przynosi ulgę w przeziębieniu i grypie – miód lipowy ma właściwości napotne i łagodzi kaszel. Ta słodka substancja wykorzystywana jest wspomagająco w leczeniu zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Bardzo dobrze radzi sobie z zarazkami w błonach śluzowych, szczególnie w gardle i w nosie. Niszczy bakterie gronkowca, paciorkowca i bakterie coli. Miód lipowy pomoże osobom z dolegliwościami ze strony układu krwionośnego i chorobami serca. Przyniesie ulgę wszystkim narażonym na długotrwały wysiłek i stres. Można stosować go wspomagająco w leczeniu bezsenności i usuwaniu obrzęków.