Słoik z miodem gryczanym
©maticsandra/Fotolia

Miód gryczany – właściwości najciemniejszego ze wszystkich miodów

Słoik z miodem gryczanym
©maticsandra/Fotolia

Miód gryczany ma właściwości odtruwające, dobroczynnie wpływa na układ krążenia, wątrobę czy niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza. Walory miodu gryczanego szczególnie docenią osoby cierpiące na niedokrwistość i chorujący na miażdżycę.

Pozyskiwanie i walory smakowe miodu gryczanego

Miód gryczany ma ciemny kolor, przypominający mocną herbatę. Można go łatwo poznać także po intensywnym zapachu kwiatów gryki, z których powstaje. Pszczoły pozyskują nektar z białych lub różowych kwiatów gryki, kwitnących w lipcu i sierpniu. Miód gryczany krystalizuje się bardzo powoli. Ma bardzo charakterystyczny smak: słodki, ale lekko ostry i piekący.

Zastosowanie miodu gryczanego w lecznictwie

Miód gryczany wykazuje działanie oczyszczające i wzmacniające naczynia krwionośne. Przyniesie ulgę osobom cierpiącym na miażdżycę i choroby serca. Zawartość magnezu sprawia, że produkt zalecany jest wszystkim, którzy długotrwale narażeni są na stres. Osoby cierpiące na niedokrwistość docenią miód gryczany za zawartość żelaza. Poza tym, jedząc ten słodki produkt, dostarczamy organizmowi witaminy: C, B, PP i białko, a także: cynk, fosfor, miedź. Miód gryczany przyspiesza gojenie się ran, dlatego warto go jeść przy złamaniach. Jest to także naturalny lek, który odtruwa wątrobę, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi. Stosuje się go przy osłabieniu pamięci i stanach psychicznego i fizycznego wycieńczenia. Badania naukowe dowodzą, że miód gryczany jest jednym z trzech miodów o największej aktywności antybiotycznej (obok miodu nawłociowego i nektarowo-spadziowego) – zobacz badania.


Przeładuj

#PARTYWDOMU Ćwiczymy z trenerką gwiazd! Dziś cudowne ćwiczenia na brzuch!

zobacz 02:17