Liść świeżej melisy.
©mates/Fotolia

Zdrowie z natury – melisa lekarska na bezsenność, wzdęcia i trawienie

Liść świeżej melisy.
©mates/Fotolia

Melisa lekarska znana jest także pod nazwami rojownik, cytrynowe ziele lub pszczelnik. To roślina o leczniczych właściwościach. Jej smak zbliżony jest do cytryny. Melisa pomaga przy problemach z bezsennością, wzdęciach i bólach brzucha. Pobudza trawienie i łagodzi bóle głowy. Oczyszcza organizm i działa moczopędnie.

Olejki eteryczne, witamina C i garbniki w melisie lekarskiej

Melisa lekarska jest wieloletnią rośliną, która sięga ok. 60 cm. W składzie melisy znajdują się cukry, sole mineralne, garbniki, karoten, linalol i cytronelol – olejki eteryczne, witamina C, żywice i kwasy organiczne.

Właściwości melisy lekarskiej

Melisa nadaje się do stosowania zewnętrznego, np. jako okład na bóle reumatyczne lub migrenowe oraz do stosowania wewnętrznego w postaci naparu. Cytrynowe ziele ma swoje zastosowanie także w kosmetyce, gdzie stanowi dodatek do maseczek, płukanek do włosów, kąpieli i toników.

Najważniejsze właściwości:

  • działa uspokajająco,
  • łagodzi wymioty,
  • zmniejsza bezsenność,
  • pomaga w depresji i nerwicach,
  • wpływa na obniżenie stanów lękowych,
  • stosowana jest w bólach głowy i zespole przewlekłego zmęczenia,
  • pomaga przy bólach menstruacyjnych,
  • pobudza trawienie,
  • działa moczopędnie i wiatropędnie,
  • przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
  • rozluźnia i relaksuje,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • schładza organizm przy podwyższonej temperaturze,
  • inhalacje z melisy leczniczej pomagają przy kaszlu i katarze,
  • działa rozkurczowo,
  • regeneruje system nerwowy.

Napar z melisy lekarskiej

Dwie łyżki świeżej lub suszonej melisy wsyp do szklanki. Zioła zalej wrzątkiem (ok. 150 ml) i parz pod przykryciem około 10-15 minut. Szklankę naparu w ciągu dnia należy pić stopniowo po 3-4 łyki. Zaleca się picie jednej szklanki naparu z melisy lekarskiej w ciągu dnia.

Melisa w kuchni

Liście melisy lekarskiej sprawdzą się jako przyprawa do dań, np. do zup i sałatek. Melisa dobrze komponuje się także z rybami i mięsem. Podkreśla ich smak i łagodzi intensywny aromat (szczególnie zapach ryb). Melisa nadaje się także jako dodatek do zimnych drinków, lodów i koktajli.

 

Więcej na temat nerwica napoje sen zioła
Przeładuj

Michał Szpak ostro do swojej przyjaciółki w "The Voice of Poland"! Jej udział zaszkodzi ich prywatnym relacjom?

zobacz 01:04