

Maślaki marynowane: prosty i szybki przepis na maślaki w occie – sprawdź, jak obierać maślaki
Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.
Maślaki w occie nadają się do każdego dania obiadowego, oczywiście oprócz tych przygotowanych na słodko. Pasują zarówno do pieczeni, jak i do kotletów czy naleśników na słono.
Przepis na maślaki w occie
Składniki (na 8-10 słoików):
- 2 kg niewielkich maślaków,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- sól,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych.
Składniki na zalewę octową do grzybów:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 4 szklanki wody,
- 3 łyżki soli,
- ½ szklanki cukru,
- 1 cebula.
Można też dodać kilkanaście ziaren białej gorczycy i marchewkę.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Jak zrobić maślaki marynowane w occie?
- Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku.
- Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź grzyby. Przepłucz je wrzącą wodą.
- Zrób zalewę. W tym celu zagotuj ocet, wodę sól i cukier. Możesz też dodać gorczycę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki.
- Do każdego ze słoików włóż: 5 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, kilka piórek cebuli i plasterków marchewki oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Dodaj maślaki tak, aby wypełniły nie więcej niż 2/3 wysokości słoika.
- Wlej do grzybów i dodatków gorącą zalewę.
- Zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem i zostaw, aż wystygną.
Czy maślaki trzeba obierać?
Maślaki to grzyby, które należy obierać. Na ich skórce znajduje się ciężkostrawny śluz. Może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maślaki obiera się w prosty sposób, jeśli wcześniej namoczy się je w roztworze soli.
Przytnij końcówki nóżek grzybów. Przygotuj roztwór soli kuchennej z wodą i zanurz maślaki na kilka godzin. Możesz też zostawić je na noc. Potem opłucz je, bez obierania. Sól rozpuści śluz, dzięki czemu skórka sama odejdzie od grzyba.
Ważne: jeśli zbierasz maślaki w słońcu, możesz nie widzieć śluzu na ich skórce. Nie oznacza to jednak, że go tam nie ma – po prostu wysechł na słońcu.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
BETTER LAND
Woskowijki wielorazowego użytku odpowiadające folii spożywczej i aluminium!
CUCCIO
Elektryczne buty do zabiegów kosmetycznych na stopy!
CENEO
DUKA Nowoczesna ergonomiczna praska do czosnku!
BORN2BE
Wzbogać swoją stylizację oryginalnymi botkami!