Marynowane patisony to ciekawy dodatek do obiady czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych, maja dużo wartości odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym urozmaiceniem dla papryki marynowanej i ogórków marynowanych.

Reklama

Patisony to produkt niedoceniany w polskiej kuchni, a można z nich przyrządzić wiele ciekawych potraw. Świetnie smakują te faszerowane i pieczone czy smażone krążki w cebuli. Są ciekawym dodatkiem do sałatek lub lecza z cukinii.

Patisony - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Patisony to doskonałe źródło wielu witamin i składników odżywczych, takich jak:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B - B1, B2,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez,
  • karoten.

Owoce patisona są lekkostrawne i regulują przemianę materii. Zawierają także niewiele kalorii - jedynie 10 kcal w 100 g produktu, to świetny wybór dla osób na diecie odchudzającej. Ponadto mają działanie antyoksydacyjne i wspierają układ odpornościowy. Wspomagają prawidłową pracę mięśni i ścięgien. Duża zawartość beta-karotenu zapobiega nowotworom.

Najwięcej witamin i składników odżywczych mają młode patisony. Ważne jest jednak to, żeby ich nie obierać, w skórce kryje się wiele cennych składników.

Zobacz także

Przepis na marynowane patisony

Składniki na marynowane patisony

  • 2 kg małych patisonów
  • 2 cebule
  • czosnek
  • ziarna pieprzu czarnego
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • koper

Składniki na zalewę do patisonów

  • 1,5 l wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Jak zrobić marynowane patisony?

  1. Małe patisony tylko myjemy, większe kroimy na ćwiartki.
  2. Patisony układamy ściśle w słoikach. Do średniego słoika dorzucamy: 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, 5-8 ziaren gorczycy, 1/2 ząbka czosnku, 1/4 cebuli i gałązkę kopru.
  3. W garnku przygotowujemy zalewę. Wodę gotujemy z octem, dodajemy cukier i sól.
  4. Zalewamy wszystkie słoiki i dokładnie zakręcamy.
  5. Wkładamy do gotującej się wody, ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy przez 15 minut.
  6. Kładziemy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama