Marakuja
©nattstudio/Fotolia

Passiflora – słodko-kwaśny owoc dobry na serce i nerwy

Marakuja
©nattstudio/Fotolia

Męczennica jadalna to roślina, która cieszy oko i podniebienie. Owoc passiflory uzupełnia dietę w niezbędne witaminy i minerały. Marakuja ma szerokie zastosowanie w medycynie.

Marakuja – owoc o wielu nazwach

Marakuja (inaczej: passiflora, męczennica jadalna, granadilla) to kwaskowaty owoc, który występuje w dwóch odmianach: żółtej i fioletowej. Passiflora (passi oznacza cierpienie, a flos – kwiat) pochodzi z Ameryki Południowej. Krzew osiąga nawet 8 metrów długości, kwitnie na biało lub fioletowo. Indiańskie maraú-ya oznacza owoc, który zjada się za jednym razem. Z kolei nazwa męczennica to najprawdopodobniej określenie nadane owocowi przez misjonarzy hiszpańskich ze względu na wygląd rośliny podobny do korony cierniowej Chrystusa.

Męczennica jadalna – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Męczennica jadalna zawiera witaminy: A, C, E, K, przeciwutleniacze, chroniące przed nowotworami i minerały: żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor. W medycynie passiflorę wykorzystuje się jako środek przeciwdrgawkowy, przeciwbólowy, uspokajający, dezynfekujący, ściągający i wygładzający. Owoc usprawnia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, niweluje stres i działa rozkurczowo. Napar z suszonej męczennicy jadalnej stosuje się w leczeniu osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków.

Marakuja – jak jeść

Najlepsza będzie męczennica jadalna o pomarszczonej skórce i brązowych plamkach. Passiflorę można jeść na surowo, po uprzednim przekrojeniu umytego owocu na pół i wydrążeniu miąższu łyżeczką. Marakuja może być składnikiem sałatki owocowej, soków, przetworów, a także nadzieniem do mięs. Owoc męczennicy jadalnej wykorzystuje się do produkcji jogurtów, lodów, napojów i wypieku ciast. Na własny użytek można sporządzić zdrowy deser na bazie passiflory – wystarczy wymieszać orzeźwiający, galaretowaty miąższ z jogurtem naturalnym.

Passiflora – owoc wykorzystywany w kosmetyce

Passiflora ma zastosowanie w kosmetyce – wykorzystuje się ją jako składnik szamponów, kremów, żeli. Marakuja chroni i wzmacnia skórę oraz włosy.


Więcej na temat owoce zdrowe produkty
Przeładuj

Sylwia i Jan zostali rodzicami! Sylwia Bomba zdradza, jaką są parą! Te słowa wzruszają do łez

zobacz 01:50