Spaghetti z pokojoną w kostkę cukinią na białym talerzu
© Lsantilli/Adobe Stock

Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.

 

Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo dyniowate. Jest niskokaloryczna, więc powinna być włączona do jadłospisu osób dbających o dietę. Cukinia wpływa dobroczynnie na procesy trawienne i odkwasza organizm. Warzywo to jest bogate w potas, żelazo i witaminy. Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na danie z tym smacznym warzywem jest właśnie makaron z cukinią. Potrwa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i jako lekkostrawna kolacja. Do przygotowania makaronu z cukinią możemy użyć świeże warzywa lub mrożonki.

Prosty przepis na makaron z cukinią

Podstawowa wersja makaronu z cukinią jest niezwykle prosta do przygotowania. Musimy jedynie ugotować makaron, poddusić cukinię do miękkości i całość wymieszać. Całkowity czas przygotowania tego smacznego dania wynosi około 20 minut.

 

Składniki:

  • 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki),
  • 1 duża cukinia,
  • 10 dag żółtego sera, np. parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka świeżej bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  • Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cukinię. Warzywo dusimy przez około 15 minut, aż całkowicie zmięknie.
  • Do patelni wrzucamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekaną bazylię.
  • Do patelni wrzucamy odcedzony makaron.
  • Po przełożeniu porcji na talerz makaron z cukinią posypujemy startym parmezanem.

Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis

Makaron z cukinią i kurczakiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe danie z wykorzystaniem kabaczka. Kurczak świetnie komponuje się z cukinią. Żeby przygotować to danie będziemy potrzebować:

  • 1 średniej wielkości cukinię,
  • 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki),
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • szczyptę curry,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu,
  • świeżą bazylię,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  • Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię i przyprawy: sól i pieprz i dusimy kilka minut.
  • Gdy cukinia zmięknie, na patelnię wkładamy kawałki kurczaka, dodajemy curry i drobno posiekaną bazylię, smażymy na wolnym ogniu przez około 4 minuty.
  • Do patelni wlewamy śmietankę 30%, całość mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
  • Do całości dodajemy odcedzony makaron i mieszamy.

Makaron z cukinią i pomidorami – przepis

Przygotowując makaron z cukinią, możemy eksperymentować z dodatkami. Dodanie do potrawy innych warzyw, w tym przypadku pomidorów, wzbogaci smak dania. Pomidory, tak jak cukinia, to bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywa. Świetnie współgrają smakiem z cukinią, dlatego połączenie tych dwóch warzyw jest zawsze dobrym pomysłem. Dodatkowo możemy pokusić się o dodanie papryki, a całość posypać słonym serem feta. Żeby przygotować makaron z cukinią i pomidorami, będziemy potrzebować:

  • 20 dag makaronu np. penne,
  • 1 średniej wielkości cukinię,
  • 3 pomidory ( ewentualnie pół porcji pomidorów z puszki),
  • 1 paprykę,
  • 10 dag sera feta,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść świeżego tymianku,
  • opcjonalnie: szczyptę papryczki chili.

 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  • Cukinię i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem, pozbywamy się skórek, kroimy w kostkę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy na wolnym ogniu przez około 4 minuty.
  • Do warzyw dodajemy przyprawy: wyciśnięty czosnek, bazylię, tymianek, opcjonalnie papryczkę chili.
  • Na patelnię, na koniec, wrzucamy pomidory i pozostawiamy na wolnym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Po przełożeniu porcji na talerze, makaron z warzywami posypujemy pokruszonym serem feta.

 

Smacznego!

 

Makaron z cukinią możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Makaron z cukinią jest polecany osobom dbającym o dietę. To danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu – jest więc idealna propozycją dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Łagodny smak cukinii połączony z makaronem z pewnością przypadnie każdemu do gustu.

 

Więcej na temat przepisy obiady makaron