Dynia jako zdrowy składnik
Image by LifetimeStock.com

Naturalny magnez jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu. Niedobór tego pierwiastka powoduje skurcze mięśni, problemy ze snem oraz nerwowość. Dzienne zapotrzebowanie na magnez osoby dorosłej wynosi 300-400 mg. Sportowcy, diabetycy, osoby długotrwale narażone na stres, kobiety w ciąży i młodzież mogą potrzebować większej dawki magnezu. Jego najlepsze źródło znajduje się w pożywieniu (w przeciwieństwie do tabletek, z których jedynie niewielka część pierwiastka wchłania się do organizmu).

Warto jeść następujące produkty bogate w magnez:

1. Otręby pszenne – 100 gramów to 490 mg magnezu

Otręby to źródło naturalnego magnezu, a także produkt, który szybko i na długo syci – za sprawą błonnika. Otręby zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze i witaminy.

 

2. Kakao – 100 gramów to 420 mg magnezu

Ziarno kakaowca uznawane jest za jedno z najlepszych na świecie źródeł naturalnego magnezu. Kakao doskonale uzupełni dietę w magnez, żelazo, cynk i miedź. Dzięki zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy) chroni przed rakiem, chorobami skóry i wirusami.

 

3. Pestki dyni – 100 gramów to 262 mg magnezu

Niepełna szklanka pestek dyni (pepitas) dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na magnez. Nasiona są wprawdzie kaloryczne (556 kcal – 100 gramów), ale stanowią nieocenione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki z dyni - źródło naturalnego magnezu – wpłyną korzystnie na zdrowie i urodę – poprawią stan włosów, paznokci, cery.

 

4. Migdały – 100 gramów to 296 mg magnezu

Migdały wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Ponadto usprawniają pracę jelit, wzbogacają dietę w składniki mineralne i witaminy. Zawarta w migdałach arginina zwiększa wydolność mięśni.

 

5. Kasza gryczana – 100 gramów to 218 mg magnezu

Kasza gryczana zawiera aż 10-16% białka. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw kaszy gryczanej, należy ją gotować bez woreczka (w ten sposób nie utracimy cennych wartości odżywczych) tak, by wchłonęła całą wodę (proporcja 1:2).

 

Najlepiej łączyć różne składniki, aby zapewnić dostateczną ilość magnezu oraz innych składników odżywczych.