danie z warzywami
Flickr/jeffreyw/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kurczak z warzywami

danie z warzywami
Flickr/jeffreyw/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Kurczak z warzywami to świetne danie, do którego nie potrzeba już dodatków. Wszystko mamy gotowe od razu – mięso, warzywa i ziemniaki. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, a porcja wystarcza do nakarmienia kilku osób.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • dużego naczynia żaroodpornego lub średniej blaszki do pieczenia.

 

Składniki:

  • 10 świeżych udek z kurczaka – jeżeli używamy mrożonych wówczas będzie trzeba je dzień wcześniej rozmrozić,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 0,5 kg fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej, świeża jak i mrożona,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, przyprawy: zioła prowansalskie (2 łyżeczki), ostra papryka (0,5 łyżeczki), słodka papryka (2 łyżeczki), rozmaryn (1,5 łyżeczki), 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy.

 

Czas przygotowania: 110 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj smakową oliwę, która posłuży do nasmarowania wszystkich warzyw i mięsa: do oleju dodaj sól – około pół łyżeczki, pieprz, sos sojowy, przyprawy i wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.

2. Umyj, obierz i pokrój w słupki marchew, fasolkę umyj i pokrój jeśli jest świeża – a nie mrożona. Wrzuć warzywa do miski, dodaj kukurydzę (bez zalewy), smakową oliwę i dokładnie wymieszaj.

3. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 stopni.

4. Wyłóż warzywa na blaszkę lub naczynie żaroodporne.

5. Umyj mięso i natrzyj wcześniej przygotowaną oliwą, ułóż na warzywach.

6. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski i dodaj oliwę smakową i wymieszaj. Połóż na mięsie i warzywach.

7. Zapiekaj około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź czy wszystko jest upieczone.

 

Kurczak z warzywami przyrządzony w ten sposób to danie, które można wykładać bezpośrednio na talerze, albo postawić naczynie lub blaszkę na stole, dzięki czemu każdy sam nałoży sobie porcję.

 

Smacznego!

 

Więcej na temat przepisy obiady kurczak
Przeładuj

Eurowizja 2020: Kto pojedzie z Polski? Oto wszyscy kandydaci!

zobacz 00:50