Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Wypiek przypomina duży pieróg w kształcie walca. Jest on szczególnie popularny w kuchni rosyjskiej i przygotowywany najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa idealnie sprawdzi się również jako sycąca przekąska ciągu dnia albo lunch do pracy.

Reklama

Kulebiak to potrawa popularna nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale i polskiej. Nazwa kulebiak najprawdopodobniej pochodzi od słowa “kohlgeback”, które oznacza ciasto nadziewane farszem kapuścianym. Potrawę kuchni rosyjskiej, w zależności od regionu, przyrządza się nieco inaczej, stosując inne nadzienie, np.: mięso, grzyby, kaszę gryczaną, jajka na twardo, warzywa, a także ryby.

Przepis na kulebiak, krok po kroku

W przepisie na kulebiak wykorzystuje się suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć. Na ok. 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta drożdżowego, wystarczy zalać grzyby zimną wodą (tak, aby je całkowicie przykryła).

Zobacz także

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Masło klarowane rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Do letniego mleka dodaj drożdże oraz cukier i całość wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
  • W oddzielnym naczyniu połącz mąkę z 1 jajkiem.
  • Dodaj mleko z drożdżami i ostudzone płynne masło klarowane i całość wymieszaj.
  • Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez chwile, aż stanie się całkowicie gładkie i jednolite.
  • Wyrobioną masę delikatnie posmaruj olejem i przełóż do miski do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
  • Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na oleju, aż się zeszkli.
  • Kapustę i grzyby odsącz z wody i pokrój w drobne kawałki.
  • Dodaj składniki na patelnię i duś pod przykryciem, aż kapusta zrobi się miękka (ok. 20 minut).
  • Farsz dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż jajko zetnie się pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Zdejmij patelnię z ognia.
  • Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
  • Na środek placka wyłóż farsz z kapusty (zostawiając 1-2 cm odstępu od krawędzi).
  • Ciasto zawiń na kształt walca, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza (z włączoną opcją dolnego grzania) i piecz ciasto przez 40 minut, aż ładnie zarumieni się z wierzchu.
  • Kulebiak doskonale smakuje, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama