Maneštra to zupa, która im dłużej jest gotowana, tym lepiej smakuje. Podaje się ją wraz z dodatkiem świeżego pieczywa białego np. bagietki.

Reklama

Maneštra to tradycyjna zupa warzywna pochodząca z Istrii, zachodniego półwyspu chorwackiego. Jej podstawą są ziemniaki i fasola z dodatkiem jednego z warzyw sezonowych – kapusty, kukurydzy lub cieciorki. W najprostszej wersji jest to danie wegańskie. Często jednak dodaje się do niego mięso, np. boczek. Tajemnica wspaniałego smaku Maneštry leży w długim gotowaniu.

Maneštra – klasyczna zupa bałkańska

Pomysł na przepyszną zupę chorwacką z ziemniaków, fasoli, kukurydzy i boczku.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • dużego garnka.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g fasoli typu Borlotii,
  • 400 g kukurydzy,
  • 2 l wody,
  • 100 g surowego boczku,
  • 2 łodygi selera,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 140 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Zupę optymalnie gotuje się przez pięć godzin.

Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki, fasolę Borlotti i kukurydzę wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody.
  • Dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zagotuj.
  • Na patelni usmaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz.
  • Obierz czosnek i dodaj go do boczku razem z pietruszką.
  • Smaż przez minutę.
  • Gdy warzywa zaczną się gotować, dodaj do nich zawartość patelni.
  • Wszystko gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama