Cevapcici można przygotować w niecałą godzinę. Idealnie smakuje podane z smażonymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, czy sosem tzatziki.

Reklama

Cevapcici to potrawa mięsna pochodzenia bałkańskiego, której składnikiem jest mięso mielone lub siekane z dodatkiem mieszanki mięsa innych zwierząt. Do Cevapcici dodaje się m.in. mąki, cebuli, czosnku, przypraw i ziół. Mięso formuje się w podłużne kotleciki i grilluje lub smaży. W Albani występuje pod nazwą qofte, w Rumunii mititei, a w Bośni jako Cevapi.

Cevapcici – kotleciki z mięsa wołowego i jagnięcego z dodatkiem wielu przypraw

Cevapcici smakują świetnie podane z sosem tzatziki, ajwarem, plackami pita czy serkiem typu cottage cheese. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • patelni grillowej,
  • naczynia żaroodpornego,
  • dużej miski.

Składniki (4 porcje):

  • 350 g mięsa wołowego,
  • 150 g mięsa jagnięcego,
  • 3 łyżki ajvaru pikantnego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 cebula białą,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki vegety,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka papryki mielonej ostrej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 papryczka chili,
  • pieprz czarny (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • tymianek (do smaku),
  • cząber (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku),
  • 100 ml wody gazowanej,
  • masło klarowane (do smażenia).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Podczas pieczenia na wierzch kotlecików połóż gałązkę rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do miski wrzuć mięso, cebulę, czosnek i mieszaj, dolewając trochę wody.
  • Dopraw przyprawami do smaku.
  • Mięso w misce przykryj szczelnie folią spożywczą i zostaw w lodówce na noc.
  • Z mięsa uformuj podłużne kotleciki.
  • Piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym nagrzej do 120 stopni Celsjusza.
  • Na patelni grillowej przesmaż kotleciki ze wszystkich stron.
  • Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama