Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto do krokietów

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Składniki na farsz z kapustą i grzybami

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Składniki na panierkę do krokietów

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki.
  2. Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
  3. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty.
  5. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną. 
  6. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  8. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego.

 

 

Więcej na temat warzywa przepisy grzyby naleśniki