Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto do krokietów

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Składniki na farsz z kapustą i grzybami

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Składniki na panierkę do krokietów

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki.
  2. Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
  3. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty.
  5. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną. 
  6. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  8. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego.

 

 

Więcej na temat warzywa przepisy grzyby naleśniki
Przeładuj

Weronika Rosati odradzała Julii Wieniawa udział w "Tańcu z Gwiazdami". Dlaczego?!

zobacz 02:00