Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia

Kopytka dyniowe to świetny pomysł na wykorzystanie domowego musu z pieczonej dyni. To typowo jesienne danie - aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Można je przygotować w dwóch wersjach - na słono z dodatkiem ziemniaków i pysznym sosem grzybowym lub kurkowym oraz na słodko w najprostszej wersji. Poniżej znajdziecie przepisy na kopytka dyniowe w dwóch pysznych odsłonach.

Przepis na kopytka dyniowe na słono

  • 500 g ziemniaków typu kulinarnego B
  • 400 g musu/puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: 100 g tartego sera żółtego (najlepiej cheddar lub parmezan)

Jak zrobić kopytka z dynią na słono?

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ważne jest to, żeby nie były rozgotowane.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodać puree z dyni i zamieszać. Jeśli mus z dyni jest rzadki, należy go najpierw zredukować i zagęścić poprzez gotowanie na małym ogniu.
  3. Dodać mąkę, ser, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  4. Następnie należy dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.
  5. Ciasto pokroić na kilka części. Odcięte kawałki formować w wałeczki na blacie lub stolnicy oprószonej mąką.
  6. Wałeczki kroić na 3-4 cm ukośne kawałki.
  7. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą wodę bez soli. Wyjmować łyżką cedzakową w momencie kiedy wypłyną na wierzch.
  8. Kopytka podawać z masłem i ziołami, sosem grzybowym lub sosem kurkowym.

Przepis na kopytka dyniowe na słodko

  • 300 g musu/puree z dyni
  • jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól

Jak zrobić kopytka z dynią na słodko?

  1. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Formujemy z nich wałeczki. Najlepiej robić to na blacie lub stolnicy posypanej mąką. 
  3. Wałeczki kroimy na 3-4 cm kawałki, krojone na skos.
  4. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Kopytka podajemy z gorącym masłem i cukrem.

 

 

Więcej na temat przepisy obiady dynia