Konfitura z dyni do świetny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy deserów. Ta jesienna odsłona dżemu zaskakuje delikatnym słodkim smakiem z odrobiną kwaskowatości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i tak naprawdę zajmuje kilka chwil. Poniżej znajdziecie przepis na prosty dżem dyniowy.

Reklama

Przepis na konfiturę z dyni

Składniki na dżem dyniowy

  • 1 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • opcjonalnie: cynamon, imbir

Jak zrobić konfiturę z dyni?

  1. Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się z środka drobnego miąższu z pestkami. Resztę kroimy w kostkę.
  2. Dynię wkładamy do dużego garnka, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.
  3. Gotujemy dynię przez około 20 minut, aż dobrze zmięknie. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i wszystko dokładnie blendujemy.
  4. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy i opcjonalnie przyprawy. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
  6. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama