Czarna porzeczka
©IngridHS/Fotolia

Konfitura z czarnych porzeczek to popularny dodatek do deserów i ciast. Wykorzystuje się ją także jako okład na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.

Czarna porzeczka - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C (100 g porzeczki odpowiada aż 260% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę). W medycynie ludowej stosowana jest do leczenia anginy, infekcji górnych dróg oddechowych czy reumatyzmu.

Soki i konfitury z czarnej porzeczki zapobiegają migrenom i problemom żołądkowo-jelitowym. Dodatkowo zawarte w porzeczce kwasy obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Prosty przepis na konfiturę z czarnej porzeczki

Konfitura z czarnej porzeczki idealnie nadaje się do pleśniaków, gofrów czy naleśników z bitą śmietaną. Świetnie smakuje i ma niepowtarzalny aromat.

Potrzebujesz:

  • garnka z grubym dnem.

 

Składniki na konfiturę z porzeczki (7 słoików po 300 ml):

 

Czas przygotowania: 6 godzin

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Słoiki i przykrywki wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza przed nałożeniem do nich konfitur.

 

Jak przygotować konfiturę z czarnej porzeczki?

  1. Porzeczki opłucz, przebierz z gałązek, listków i ogonków.
  2. Wrzuć porzeczki do garnka i zalej wodą.
  3. Duś pod przykryciem przez około 30 minut, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok.
  4. Po upływie pół godziny ściągnij przykrywkę i zmniejsz gaz na minimalny.
  5. Duś przez około półtorej godziny, mieszając co jakiś czas.
  6. Pozostaw do ostudzenia i ponownie zagotuj, dodając partiami cukier, aby kontrolować słodycz konfitury.
  7. Gdy konfitura będzie dla ciebie odpowiednio słodka, smaż ją na minimalnym ogniu, aż zgęstnieje.
  8. Gorącą konfiturę przełóż do czystych i suchych słoików.
  9. Przed zakręceniem słoika sprawdź, czy jego brzeg jest suchy.