Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock

Przepis na klasyczną zupę grzybową

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock

Klasyczna zupa grzybowa z dodatkiem świeżych grzybów leśnych i śmietanki jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Ta zupa świetnie się sprawdzi zarówno na jesienny obiad, jak i wykwintną kolację wigilijną. Zupę można również przygotować z mrożonych grzybów lub pieczarek, ale właśnie ta wersja z grzybami leśnymi smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na klasyczną zupę grzybową

Do tej zupy możesz użyć jednego lub różnych gatunków grzybów. Najlepiej będą pasować prawdziwki, borowiki, podgrzybki, maślaki lub kozaki, smak będzie ciekawszy jeśli będziesz mieć w zapasie kilka kurek. Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć śmietanę lub dodać jej roślinną wersję. 

Przepis na zupę grzybową

Składniki 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg grzybów leśnych
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Jak zrobić klasyczną zupę grzybową?

  1. W średnim garnku rozgrzać masło i oliwę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku.
  3. Przez ten czas grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę.
  4. Do garnka dodać grzyby i podsmażyć je z cebulką.
  5. Całość zalej bulionem, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
  6. Dokładnie zamieszaj śmietanę ze słodką śmietanką. Odlej kilka łyżek gorącego bulionu i zahartuj śmietany. Całość wlej do zupy i dokładni wymieszaj.
  7. Dopraw zupę i doprowadź ją jeszcze raz do wrzenia.
  8. Do zupki pasuje makaron, lane kluski, ziemniaki lub świeże pieczywo.

Przepis na kluski lane

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Jak zrobić lane kluski do zupy grzybowej?

  1. Do małej miski należy rozbić jajka, dodać mąkę i sól.
  2. Wszystkie składniki roztrzepać widelcem na gładką masę.
  3. Masę wlewaj partiami do gorącej wody lub zupy. 
  4. Jeśli gotujesz kluski w wodzie, wyjmij je po minucie. Jeżeli wlewasz kluski od razu do zupy, to przełóż je wraz z zupą do misek. 

 

 

Więcej na temat przepisy grzyby zupy
Przeładuj

Mikołaj z "Love Island" zdradził, że ma wiele propozycji od nieznajomych kobiet. Jak zareagowała Sylwia?

zobacz 01:27