Tradycyjna fasolka po bretońsku to, przede wszystkim, biała fasola, dobra kiełbasa, boczek oraz pomidory. Smak potrawy wzmocni czosnek przeciśnięty przez praskę oraz aromatyczne zioła, jak: majeranek, cząber oraz papryka.

Reklama

Wśród klasycznych potraw polskiej kuchni, których smak zna każdy z nas, można wymienić, np: domowy bigos, pierogi, zupę pomidorową, jak również fasolkę po bretońsku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi wiejskiej kiełbasy i boczku - treściwa i pożywna. Fasolka po bretońsku to idealne danie na chłodne popołudnia, ponieważ dzięki dodatkowi ostrej papryki, natychmiast rozgrzewa.

Fasolka po bretońsku - przepis, krok po kroku

Aby potrawa była smaczna, fasolę należy wcześniej namoczyć. Dzień przed przygotowaniem dania wystarczy zalać ją chłodną wodą i pozostawić na noc. Biała fasola powinna moczyć się przynajmniej 12 godzin.

Zobacz także

Składniki:

  • 500 g fasoli, typu Jaś,
  • 300 g wiejskiej kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • puszka krojonych pomidorów (bez skórek),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże ceule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku i cząbru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki i ostrej,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Czas przygotowania: 1 h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odlej wodę z fasoli, która moczyła się przez noc i dolej świeżej.
  • Dodaj majeranku oraz cząbru i gotuj na małym ogniu, aż fasola zmięknie (około 60 minut).
  • Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni (aby wytopić tłuszcz).
  • Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kiełbasę pokrojoną w krążki i smaż, aż warzywa zarumienią się.
  • Przełóż składniki z patelni do garnka z fasolą.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą i słodką).
  • Gotuj całość, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Smacznego!

Reklama

Fasolka po bretońsku wyśmienicie smakuje podana na gorąco z kromką chrupiącego chleba lub innego ulubionego pieczywa. Potrawę można dodatkowo oprószyć świeżą, posiekaną natką pietruszki. W zależności od rodzaju kiełbasy bądź boczku, jaki doda się do dania, fasolka może mieć nieco inny smak - bardziej lub mniej intensywny.

Reklama
Reklama
Reklama