Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia

Kiszone buraki – źródło witamin, mikro- i makroelementów

Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Buraki zawierają także kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu.

 

Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, chronią w ten sposób układ krążenia przed chorobami.

 

Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna.

Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw

Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który wydziela się podczas kiszenia, utrwala także dużą część właściwości zdrowotnych warzyw. Podczas kiszenia buraki zyskują dodatkowo właściwości probiotyczne: jedzenie ich korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dobry stan flory bakteryjnej jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, wpływa on również na odporność organizmu.

 

Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B: B6 i B12. Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Niedobór tych witamin jest częsty u wegetarian. Kiszone buraki pomogą im uzupełnić niedobory witamin B6 i B12.

Jak kisi się buraki?

Będziesz potrzebować:

  • słoja o pojemności 3 l,
  • 1 kg buraków,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Obrane buraki pokrój w dość grubą kostkę, włóż je do słoika razem z czosnkiem i przyprawami. Zalej wszystko wodą, dodaj łyżeczkę soli. Przykryj słoik ściereczką i postaw na 4-5 dni w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. Słoik możesz zakręcić i odstawić do lodówki albo piwnicy.

 

Kiszone buraki możesz wykorzystać jako składnik sałatki, a kwas odlać do butelek. Kwas z buraków też ma właściwości zdrowotne.

 

Przeładuj

Eurowizja 2020: Kto pojedzie z Polski? Oto wszyscy kandydaci!

zobacz 00:50