marynowany kurczak na blasze do grillowania
© irina/Adobe Stock

Kapsalon to holenderskie danie typu fast-food, bardzo podobne do kebaba lub sałatki gyros. Górna część dania to sałatka ze świeżych warzyw i aromatyczne sosy, środek skrywa chrupiące frytki, soczyste mięso i ser. Potrawa ta świetnie sprawdzi się podczas imprez i spotkań ze znajomymi, ale także na zwykły obiad czy kolację. Jej wykonanie jest bardzo proste, choć zajmuje to nieco czasu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na kapsalon.

Prosty przepis na kapsalon - holenderski kebab

Składniki na kapsalon (dwie porcje)

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pół szklanki jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • ketchup
  • sól, pieprz, przyprawa gyros/kebab
  • łyżka oleju

Jak przygotować kapsalon?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros/kebab. Zostawiamy na pół godziny. Smażymy 10 minut na łyżce oleju z obu stron na złoto.
  2. Z ziemniaków robimy frytki (w garnku, piekarniku lub frytkownicy).
  3. Wszystkie warzywa kroimy: pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, sałatę w paski.
  4. Wszystkie warzywa mieszamy w misce - doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  7. W podłużnych formach lub aluminiowych foremkach układamy frytki, mięso i posypujemy serem.
  8. Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  9. Wyjmujemy, posypujemy warzywami.
  10. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym i ketchupem.

 

 

Więcej na temat przepisy obiady kuchnia