

Kapsalon – przepis na holenderskie danie typu fast-food
Kapsalon to holenderskie danie typu fast-food, bardzo podobne do kebaba lub sałatki gyros. Górna część dania to sałatka ze świeżych warzyw i aromatyczne sosy, środek skrywa chrupiące frytki, soczyste mięso i ser. Potrawa ta świetnie sprawdzi się podczas imprez i spotkań ze znajomymi, ale także na zwykły obiad czy kolację. Jej wykonanie jest bardzo proste, choć zajmuje to nieco czasu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na kapsalon.
Prosty przepis na kapsalon - holenderski kebab
Składniki na kapsalon (dwie porcje)
- podwójna pierś z kurczaka
- 5 ziemniaków
- pomidor
- 1/2 ogórka
- 1/2 sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół szklanki jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- ketchup
- sól, pieprz, przyprawa gyros/kebab
- łyżka oleju
Jak przygotować kapsalon?
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros/kebab. Zostawiamy na pół godziny. Smażymy 10 minut na łyżce oleju z obu stron na złoto.
- Z ziemniaków robimy frytki (w garnku, piekarniku lub frytkownicy).
- Wszystkie warzywa kroimy: pomidora w ćwiartki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, sałatę w paski.
- Wszystkie warzywa mieszamy w misce - doprawiamy solą i pieprzem.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem - doprawiamy solą i pieprzem.
- Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
- W podłużnych formach lub aluminiowych foremkach układamy frytki, mięso i posypujemy serem.
- Wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Wyjmujemy, posypujemy warzywami.
- Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym i ketchupem.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
EOBUWIE
Najlepsze obuwie w najmodniejszych wzorach!
DUKA
Zestaw szklanek do kawy z podwójnym dnem!
EZEBRA
Mini Lodówka do przechowywania kosmetyków!
NEONAIL
Profesjonalna lampa LED posiadająca 21 diod!