Jarmuż
© fudio/Fotolia.com

Co zrobić z jarmużem? 2 świetne przepisy

Jarmuż
© fudio/Fotolia.com

Potrawy z jarmużu mają charakterystyczny brokułowy, lekko pikantny i orzechowy smak. Dzięki zawartości składników odżywczych, jarmuż jest szczególne cennym dodatkiem do wielu dań. Możesz z niego zrobić orzeźwiający zielony koktajl, zdrowe czipsy, zapiekankę lub sałatkę. Pamiętaj, aby kupować jarmuż świeży, o sprężystych jędrnych liściach, bez brązowych lub ciemnofioletowych plam.

Jarmużowo-owocowe odżywcze smoothie

Zielony koktajl jest idealny na śniadanie, zapewnia uczucie sytości na długo i daje zastrzyk energii i witamin na cały dzień.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 2-3 młode, umyte listki jarmużu,
  • garść umytych liści szpinaku,
  • pół dojrzałego awokado,
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • 1 dojrzała brzoskwinia,
  • 1,5 szklanki wody kokosowej,
  • pół łyżeczki cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu i zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jarmuż przepisy – Chrupiące i aromatyczne czipsy jarmużowe

Tak przyrządzony jarmuż jest pyszną przekąską lub przystawką. Zawiera mało kalorii i dużo witamin.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • około 10-15 liści jarmużu,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

 

Sposób przygotowania:

1.Wlej olej do miseczki dodaj czosnek (przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce), sos sojowy, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, żeby składniki się połączyły.

2. Umyj dokładnie jarmuż i dokładnie osusz. Potnij na kawałki mniej więcej wielkości standardowych czipsów, oddzielając liście od twardej części łodygi. Wykorzystasz tylko tę miękką część.

3. Włącz piekarnik. Ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza.

4. Blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem.

5. Jarmuż przełóż do dużej miski i wlej wcześniej przygotowany smakowy olej. Wymieszaj dokładnie nacierając każdy listek olejem – najlepiej rękami.

6. Ułóż jarmuż na blaszce i piecz około 20 minut sprawdzający czy jest chrupiący.

 

Smacznego!

 

Pamiętaj! Ze względu na wysoką zawartość szczawianów jarmuż jemy sporadycznie, jeden-dwa razy w tygodniu. Szczawiany wpływają negatywnie na układ moczowy i są szczególnie groźne dla osób z chorobami nerek.

 

Więcej na temat warzywa przepisy witaminy
Przeładuj

Występ 14-letniej Wiktorii poruszył jurorów "The Voice Kids"! To ona wyra show TVP?

zobacz 00:47