Torcik bezowy to pomysł na deser dla całej rodziny. Puszyste bezy przełożone wytrawnym kawowym kremem to propozycja na imieninowy czy urodzinowy poczęstunek. Sekretem wyśmienitego smaku dacquoise są kawałki pistacji, włoskich orzechów oraz daktyli zanurzone w kremie.

Reklama

Aby białka jajek ubiły się na idealnie sztywną pianę, miska w której się one znajdują, musi być czysta i dokładnie osuszona. Oddzielając żółtka, należy uważać, aby żadne z nich nie dostało się do białka.

Tort bezowy – przepis, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • dna tortownicy lub dużego talerza,
  • nożyczek,
  • plastikowej wysokiej miski,
  • miksera,
  • patery na tort.

Zobacz także

Składniki:

  • 1/2 szklanki daktyli,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2szklanki słonych pistacji,
  • 10 jajek,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%,
  • 1 filiżanka mocnej kawy espresso,
  • 1 łyżka kakao.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Przyłóż dno tortownicy lub talerz do papieru do pieczenia i obrysuj na nim jego kształt ołówkiem.
  • Oddziel białka od żółtek i umieść je w plastikowej wysokiej misce.
  • Dodaj szczyptę soli i ubijaj białka na sztywną pianę.
  • Do miski wsypuj stopniowo cukier, nie przerywając ubijania.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj mikserem na wolnych obrotach.
  • Orzechy i daktyle posiekaj na drobne kawałki i wymieszaj z ubitą pianą.
  • Podziel ją na dwie równe części i rozprowadź równomiernie na dwóch obrysowanych wcześniej kołach na papierze do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wstaw do środka dwie blachy z bezami i zmniejsz temperaturę pieczenia do 130 stopni Celsjusza.
  • Ustaw piekarnik na termoobieg i piecz bezy przez 1 h.
  • Zamień blachy miejscami i piecz jeszcze przez 30 minut.
  • Upieczone bezy wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Do miski przełóż serek mascarpone i miksuj, stopniowo dodając śmietanę kremówkę oraz kawę.
  • Po połączeniu się składników zwiększ obroty miksera i ubijaj, aż krem będzie sztywny.
  • Połóż jedną upieczoną bezę na paterę i lekko dociśnij.
  • Rozsmaruj na niej cały krem kawowy.
  • Dodaj drugą bezę i delikatnie dociśnij, aby krem lekko wypłynął z brzegów.
  • Wierzch tortu bezowego przyprósz kakao.

Smacznego!

Reklama

Wskazówka: Przed położeniem bezy na paterę, rozsmaruj na nim niewielką ilość kremu. Zapobiegnie to przesuwaniu się tortu przy krojeniu bądź przenoszeniu tacy.

Reklama
Reklama
Reklama